Kültür Endüstrisi programına konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Koordinatörü Ebru Şenol, Türkiye’de yayıncılık sektörünü değerlendirdi. Şenol, Yayıncılar Birliği faaliyetlerini ST Endüstri Radyoda anlattı.

1985 yılında kurulan ve 400 üyesi bulunan Türkiye Yayıncılar Birliği, Türkiye'de yayıncılık sektörünün gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerini yürütüyor. Uluslararası düzeyde yayıncılık sektöründeki gelişmeleri takip eden, uluslararası örgütlerle ve derneklerle işbirliği yaparak Türkiye'de hem okuma kültürüne hem de yayıncılık sektörüne katkı sunmayı amaçlıyor.

ST Endüstri Radyoda yayıncılık sektörü üzerine Murat Erdin’in sorularını yanıtlayan Ebru Şenol, kültür yayıncılığı, akademik yayıncılık, kitap imalatçılığı, çocuk ve gençlik, eğitim ve yardımcı kaynak yayıncılığı olmak üzere 6 komisyonlarının olduğunu belirtti. Komisyonların belirli dönemlerde toplantılar yaparak nasıl daha iyi aksiyonlar alınabilir ya da geliştirilebilir konularında çalışmalar yaparak yönetim kuruluna destek olduklarını ifade etti. 

“KDV ORANINI DÜŞÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Yayıncılık sektörünün sorunlarına dair değerlendirmede bulunan Şenol, yayıncılığın birden fazla çözülmesi gereken noktalara ihtiyacı olduğunu ancak en önemlisinin %18’lik KDV muafiyeti olduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıl basılı kitapta KDV muafiyetini sağladıklarını ancak dijitalde devam ettiğini söyleyen Şenol, KDV oranını düşürmeye çalıştıklarını vurguladı. 

Yazarlar, çizerler ve çevirmenlerden alınan %17’lik stopaj kesintileri ile ilgili çalışmalar yürüttüklerini belirten Şenol, yayıncılık sektörünün en önemli paydaşlarının yazarlar, çizerler ve çevirmenler olduğunu ifade ederek onların hakkını korumaya yönelik faaliyet gösterdiklerinin altını çizdi.

“SİSTEMİN GENEL İŞLEYİŞİNDE SIKINTILAR VAR”

Şenol, dijital ortamdan satılan kitaplar ile kitabevinden yapılan satışlar arasında fiyat farklılıklarının olduğunu belirterek sistemin genel geçer işleyişi ile ilgili sıkıntılar olduğunu ifade etti.

Türkiye Yayıncılar Birliği olarak yazılı kültürünün korunması yasası taslağı hazırladıklarını belirten Şenol, “Şu anda Türkiye’de  yazılı basının nasıl korunacağına dair tek bir çatı altında toplanmış kanun yok. Biz onun gelmesini istiyoruz. Bunun içine de Avrupa’da çok sık uygulanan ‘sabit kitap fiyatı’ uygulamasını koymak istiyoruz. Bu ne demek; her türlü satış kanalında bir kitabın fiyatının aynı olması demek.” ifadelerini kullandı.

Kitabevlerinin online satışlarda büyük indirimlerin olması sebebiyle zor günler yaşadığını belirten Şenol, her ne kadar tüketici uygun fiyata aldığını düşünse de, bu satışlar kültür endüstrisinin geleceğini tehlikeye sokan durumlar. Şenol, “Sektör daralacak, kültürel çeşitlilik azalacak ve yayınevleri belki de sadece çok satan kitapları basaya başlayacak” dedi.