ST Endüstri Radyoda Can Karadut’un hazırlayıp sunduğu Eve İş Götürme programında konuşan Goldmaster İş Geliştirme Müdürü Murat Kadal, tüm dünyanın derinden etkilendiği covid-19 sürecinin küçük ev aletleri sektörüne olan etkisini değerlendirdi.

Pandeminin, otomotivden beyaz eşyaya kadar her sektörü etkilediği gibi küçük ev aletleri sektörüne de etki ettiğini belirterek söze başlayan Kadal, bu etkilenmenin sektörler arasında farklılık gösterdiğini ve insanların bu süreçte evde vakit geçirmesinden dolayı küçük ev aletlerine talebin arttığını ifade etti. 

Her sektörün ayrı değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Kadal,” Pandemi, bazı sektörlere negatif etki ederken bazılarında pozitif etki yarattı.Örneğin, otomotiv sektörü pandemide ciddi sıkıntılar yaşarken ev aletleri alanında böyle bir sıkıntı yaşanmadı. İnsanların uzun süre ihtiyaçlarının olduğu ancak erteledikleri küçük ev aletlerini almaya eğilimi oldu.” dedi.

“9 AY ÖNCESİNE GÖRE DAHA HAZIRLIKLIYIZ”

Ülkemizde covid-19 görülmeye başlandığı Mart 2020 tarihiyle birlikte birçok firmanın sürece hazırlıksız yakalandığını dile getiren Kadal, bilim insanlarından alınan geri bildirimler veya dünyanın farklı ülkelerinden gelen veriler ışığında insanların tedarik havuzunu düzgün şekilde yönetmeleri gerektiğini vurguladı. Kadal,” Şu an olası kısıtlamalara ya da tedbirlere daha hazırlıklı olduğumuzu söylemek mümkün. Bu zaman dilimde elde ettiğimiz tecrübeler bundan sonraki süreci görülebilir hale getirdi. Tabii bu da plan ve programı olan şirket veya kurumlar için geçerlidir diyebilirim. Doğru planlar yapılması ve uygulanması şirketler açısından önem arz ediyor.” ifadelerini kullandı.

“BÜTÜN TECRÜBELERİMİZİ ORTAYA KOYDUK”

Kadal, “Pandemi genel olarak dünyanın yüz yılda bir yaşadığı bizim de geçmişte tecrübe etmediğimiz ve gerçekten çok zor bir süreçti. Bu da bizim açımızdan ciddi bir tehlike oluşturdu çünkü ne kadar önlem alsanız da özel üretim yapıyorsunuz ve insanlarla çalışıyorsunuz. Örneğin, banka olsanız işlemlerinizi internet üzerinden ve uzaktan halledebilirsiniz ancak ne kadar robotik sistemler kullansanız da sonuçta insanlarla iletişiminiz devam ediyor. “ dedi.

İlk andan itibaren bütün tecrübelerini ortaya koyduklarını ve sadece kendi şirket içlerinde değil dolaylı yoldan çalıştıkları kurumlarla da etkileşime geçerek maske, mesafe, hijyen kurallarını uyguladıklarını belirten Kadal, gerekli uyarıları ve denetlemeleri yaptıklarını kaydetti.

Kadal, durumun kötüye gitmesinden kaynaklanacak denetlemelere ve kısıtlamalara, gerek üretim gerekse mamül temini konusunda hazır olduklarını ve planlamalarını yaptıklarını da sözlerine ekledi.