Hakan Ömer Gider’in hazırlayıp sunduğu Etekteki Taşlar programına konuk olan Sanatçı Dolunay Obruk, kriz anlarında yaratıcı bakış açısı elde etme yöntemleri üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi. 

YARATICILIK BİTMEYEN BİR SÜREÇ 

Yaratıcılığın sadece sanatçılara özgü olmadığını herkesin yaratıcı düşünce üretme kapasitesi olduğunu söyleyen Obruk, “Bunu hepimiz yapabiliriz ancak bazen yaratıcı, sanatçı tıkanıklığı denilen durumlar yaşanabiliyor ve üretemez oluyorsunuz. Bunun altında da çoğunlukla kaygı ve korku oluyor.” dedi.
Bu anlarda durup bir nefes almak ve kaybedilen bir şey olmadığını görmek de yarar var diyen Obruk, yaratıcılığı bitmeyen bir süreç olarak tanımladı. Obruk, “Her sıkıntılı durum yeni bir şey üretmemizi sağlar. Dolayısıyla başımıza gelen trajik olaylar kendimizi tekrar etmemizi engeller. Yaşadığımız covid-19 süreci de böyle bir süreç.” ifadesini kullandı.

DENEYİM ÖN PLANA ÇIKIYOR

Eğitim ve bilginin önemli olduğuna dikkat çeken Obruk, bu bilgi ve eğitime kişilerin kendilerini katmalarının pratik isteyen bir iş olduğunu ve burada da deneyimin ön plana çıktığını belirtti.

Obruk, “İnsan kendini bildiği zaman ancak o bilgi birikimine kendini kapatabiliyor. Zaten Kendini bilmek ömürlük bir süreç.” dedi.

İLETİŞİM ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİ

İçinde bulunduğumuz bu zor koşullar iletişim alışkanlıklarımızı değiştirdi diyen Dobruk, sosyal ilişkilerde ise bireysele yatırım yapıldığını aynı zamanda da kolektif bir toplanma alanı oluştuğunu da dile getirdi.

Dobruk, öğrenme becerisi ve öğrenme şekillerinin de değiştiğini bunun da yaratıcılığı etkileyen alanlardan olduğunu sözlerine ekledi.