Can Karadut’un ST Endüstri Radyoda hazırlayıp sunduğu Eve İş Götürme programına katılan Akretide KOBİ Danışmanı Banu Türksavaş, pandemi döneminin uzun sürmesinden dolayı firmaların planlamalarını daha iyi yaptığını ancak artık zorlanmaların başladığını kaydetti.

Özellikle üretim noktalarında vardiya sistemi ile çalışan yerlerde hastalığın getirmiş olduğu nedenlerden dolayı zaman zaman üretim gücünde kayıplar yaşanabildiğini belirten Türksavaş, pandeminin ne zaman biteceği, bittikten sonra normal üretime dönülüp dönülemeyeceği ve hangi alana yatırım yapılmalı gibi soruların firmalar tarafından sıkça sorulduğunu belirtti.

Kriz anlarında korkulmaması gerektiğini ifade eden Türksavaş, bunun şirket planlarının iyi yapılması, datanın iyi okunması ve sektörlerin doğru yorumlanması ile orantılı olduğunu belirtti.

KRİZ ANLARI FIRSAT YARATABİLİR

Türksavaş,”Firmaların hem kendi sektörlerini hem de farklı sektörleri Türkiye ve dünya çapında iyi analiz etmeleri lazım. Kriz ortamları bu doğru adımlar atıldığında fırsat anı da oluşturabilir.” dedi.

Bazı şirketler ve sektörler için bu dönemde mevcut normallerini korumanın da bir aksiyon olabileceğini belirten Türksavaş, büyüme imkanı olan sektörlerin bu tarz ortamları değerlendirmesi gerektiğinin altını çizdi.

GİRİŞİMCİLİK İSTİHDAMI ARTTIRIYOR

Ekonomiyi girişimcilik faaliyetlerinin kalkındıracağını söyleyen Türksavaş, büyümeye çalışan ülkelerin bu konuya daha çok önem vermesi gerektiğini çünkü girişimcilikle birlikte istihdamında artacağını vurguladı.

Türksavaş, “Gençlerin çoğu bana istediğimiz kriterlerde iş bulamıyoruz diyor. Ben de o halde istediğiniz şekilde iş kurabilirsiniz diyorum. Bir insan başka bir insanın düşünmediği çok güzel bir iş fikrine sahip olabiliyor. Ancak maaşlı olarak çalışalım noktasında hayallerimizi gerçeğe dönüştürme şansımız olmayabilir. Bu noktada da mutlaka güzel fikirlerimizi girişimciliğe dönüştürmeliyiz.” dedi.

Bir firmayı kurmanın sürdürülebilirliği sağlamaktan daha kolay olduğunu belirten Türksavaş, iyi bir planlama ile birlikte iş fikrinde başarı sağlanacağını da vurguladı.

DİJİTALE ENTEGRE OLMAK ÖNEMLİ

Her zaman kaynak planlamasının iyi yapılması gerektiğini ancak pandemi döneminde bunun daha önemli olduğunu belirten Türksavaş, “Çoğu üretim yerlerinde covid-19’a yakalanan kişiler dolayısıyla üretimi durdurmak zorunda kaldılar. 14 gün boyunca bir işletmenin üretim tesisinin kapalı kaldığını düşünün. Bu ciddi bir durum. O yüzden de işleyişinde değişiyor olması gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Firmaların artık uzaktanda çalışabiliyor olduğu bir sisteme sahip olması gerektiğini vurgulayan Türksavaş,  dijitale entegre olmanın önemine dikkat çekerek hem robotların sürece dahil edilmesinin iyi olacağını hem de insan sirkülasyonunun çok iyi ayarlanması gerektiğini sözlerine ekledi.