Reel Piyasalar programına konuşan  Kriptomeda Kurucusu Eray Dengiz, kripto paralar ve blok zinciri üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmede bulundu.

Kripto paranın altyapısı blok zincir denilen ve bir merkezi bulunmayan, herkese açık bir yerdir diyen Dengiz, “Blok zincirinde tutulan kripto paralar herkes tarafından ulaşılabilir ve geçmişe dönük bütün işlemlerin sonuçları insanlar tarafından görülebilir.  Ancak kripto paralar herkesin denetimine açık, müdahalesine değil.” dedi.

BLOK ZİNCİRİ TEKNOLOJİSİ YAYILIYOR

Bitcoin’in 2009 yılında çıkışı ile beraber dijital para biriminin hayatımıza girip girmeyeceği, güvenli olup olmadığı ve finans sektöründe yerinin nasıl olacağı konuları üzerine soru işaretleri oluşmaya başladığını belirten Dengiz, gün geçtikçe hem blok zincirinin teknoloji anlamında yayılması hem de kripto paraların sadece Bitcoin ile değil, alt coinlerin artması ile beraber bir bilinirlik oluşmaya başladığını kaydetti.

KRİPTO PARA BİLİNİRLİĞİ ARTTI

2017 sonrasında hem dünyada hem Türkiye'de kripto paraların ve Bitcoin’in bilinirliğinin ciddi seviyelere ulaştığını vurgulayan Dengiz, “Hem fiyat artışı, var olan güvenliği hem de insanların artık var olan klasik para birimlerinden farklı para birimlerine geçişinden kaynaklı böyle bir noktaya doğru geldik.” dedi.

“DİJİTAL PARALAR İYİ SEVİYEYE GELECEK”

Dünya genelinde paralara bakış açısının ilk önce al sat mantığı ile faaliyet gösterdiğini belirten Dengiz, “Bitcoin hem altyapısı hem geleceği bakımından dijital paraların gerçekten çok iyi bir seviyeye gelebileceğini göstermiş durumda. Bugün halihazırda üç gün önce Google gibi çok büyük bir şirket çökerken Bitcoin gibi bir yer ayakta devam edebiliyor. “ dedi.

“GENİŞ KİTLELERE YAYILIYOR”

Dengiz insanların özellikle finans tarafında Bitcoin paraların kullanıma başlaması için kısa al satlarla başlangıç yapması gerektiğini belirterek, gelinen noktada özellikle kurumsal şirketlerin ciddi yatırımlar yaparak güven inşa etmeye başladığını da vurguladı.

Kripto paraların çıkış noktasında insanların aklında bu parayı nasıl kullanabilirim ve günlük hayata entegre edebilirim sorusunun olduğunu belirten Dengiz büyük markaların kendi sistemlerini kurduğunu ve bu şekilde geniş kitlelere yayılmaya başladığını söyleyerek bilinmezliğin yavaş yavaş çözüme ulaştığını da sözlerine ekledi.