Etekteki Taşlar programına konuşan Devrim Danyal Teknoloji Akademi Kurucusu Devrim Danyal, blockchain ve kripto paralar üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

BİR PAZARLAMA HARİKASI

Kripto paraların, blockchain’in günümüze kadar gelmesini sağlayan en temel olgu olduğunu söyleyen Danyal, “Bir pazarlama harikası olduğunu düşünüyorum çünkü herkes paraya dokunduğu için tamamen algıyı o yönde başlattı. Sistem ilk defa hayatımıza blockchain olarak girseydi sadece birkaç meraklı insan bunu tartışıyor olacaktı.” dedi.

Danyal, blockchain’i ise, verinin değiştirilemez şekilde kaydedilmesi olarak açıkladı.

Danyal, “Elinizde bir veri var ve bunu siz elektronik ortama attığınız zaman, herkes tarafından ulaşılabilir, şeffaf, değiştirilemez ve o ana özel bir kayıt mekanizması yapısıyla kuruluyorsa eğer o bizim için blockchain yapısı oluşturuyor. Herkesin bu yapıya ihtiyacı var mı, hayır. Ancak güven duygusu içerisinde hepimiz bu süreçte birilerine güven duyuyoruz. Bu da güvenle ilerleyen bir sistem “ dedi.

PARA ÜRETMEK DEĞİL PARAYA İNANAN BULMAK ÖNEMLİ

2009’da kripto paraların hayata geçmesi ile birlikte dağınık bir yapıda herkesin kayıtlarını tuttuğu bir sisteme geçtik diyen Danyal, bu andan itibaren dijital data transferinin çok daha önemli hale geldiğini belirtti.

Danyal, “Geçmişten gelen altın, dolar gibi unsurlara güvenimiz var çünkü yıllardır bizimle ve kullanıyoruz. Ancak kripto paralar henüz daha yeni ve yeterli bilgimiz yok.” dedi.
Günümüzde kripto para oluşturmanın çok maliyetli olmadığını söyleyen Danyal, ancak herhangi bir paranın üretilmesinin o ekonomide söz hakkı olmaya imkan tanımadığını belirtti.

Danyal, “Sizin kripto para üretmeniz değil o paraya inanan bulmanız önemli olan.” dedi.