Reel Piyasalar programına konuk olan Bilişim Uzmanı Ahmet Ataner Şapçı, kripto para konusunda bilinmeyenleri Endüstri Radyo’da anlattı.

Dijitalleşmenin başladığı 1980’li yıllardan itibaren kredi kartı ödemeleri, e-bankacılık, bankamatikler gibi gelişmelerden sonra dijital paraya geçtik diyen Şapçı, “Şu anda kripto para denilince elimizdeki nakit para yok olacak ve komple dijitale geçecek algısı yaratılıyor. Bu da son birkaç yıl içinde yapılmaya başladı. Buraya doğru da gidiyoruz evet pandemi döneminde özellikle bu algı daha da fazlalaştı. Eninde sonunda bütün algılar dijitalleşmeye, bunun sonucunda da bütün paranın elektronik ticarete dönmesine işaret ediyor.” dedi.

Kripto'nun blok zinciri ağı üzerinden şifrelenmiş ve daha güvenli bir para birimi anlamı taşıdığını söyleyen Şapçı, kripto paranın asıl amacının da kişiden kişiye para aktarımı olduğunu ancak günümüzde piyasanın hacim almasından dolayı kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.

ARAŞTIRMA YAPMAKTA FAYDA VAR 

Bilgiyi bilenden tecrübeyi de tecrübe edenden almak gerektiğini hatırlatan Şapçı, sözlerine şöyle devam etti:

“Bir şirkete para yatırmadan önce kurucular, yöneticiler kimler araştırmak gerekiyor. Önemli ekonomistler yayınlar yapıyor, bilgiler paylaşıyor. Gerçekleri anlatan ve dikkat edilmesi gerekenleri paylaşan kişileri takip etmekte yarar var. Bu piyasada alım satım yapmak istiyorsanız birçok şeyi kolayca öğrenebilirsiniz.” dedi.

Şapçı, kripto para piyasasında yüzde 100 kazanma ihtimali olduğu kadar yüzde 100 kaybetme ihtimalinin de olduğunu belirterek bunun göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

ZAMANI DOĞRU KULLANMAK GEREKİYOR

Türkiye’de olduğu gibi dünyada da kripto para piyasası üzerine çalışmaların yapıldığını söyleyen Şapçı, “Gelecek 5 yıl içerisinde tahminen Euro’nun dijitalleşmiş bir hali ortaya çıkacak. Amerika tabi ki, bunun üzerinde çalışıyor. Şu an en büyük rakibi Çin en büyük dijital parayı stok yapan ülke konumunda. Dolayısıyla bununla rekabet etmek zorunda. Ne kadar da oranın hükümeti zaman zaman çıkıp kripto paralara güvenmeyin dese de o anda yaptıkları fiyat düşmesi ile yeniden başkaları bu paraları satın alarak para kazanıyor. Şu an için en azından kolay manipüle edilen bir piyasa ve bu hacim büyüklüğünden kaynaklıyor. Hacim büyüdükçe daha da zorlaşacak o yüzden 2021 yılında bu kadar kripto konuşuyoruz. Büyük firmalar da bu işin içerisinde yer alıyor.” dedi.

Türkiye’nin teknolojiyi sevdiğini ve hemen kullanmak istediğini belirterek bilinçlenmenin önemli olduğuna dikkat çeken Şapçı, kripto para piyasasında da zamanı doğru kullanmak gerektiğini vurguladı. 

Programı buradan dinleyebilirsiniz.