Arda Meriç’le Teknoloji Gündemi programına konuşan Kosifler Group Kullanılmış Oto Pazarlama Direktörü Emir Kosif, elektrikli otomobiller üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

İNDİRİM DEĞİL ÖTV ZAMMI BEKLENİYOR

Elektrikli otomobillerde gerçekleşen ve düzenlenmesi beklenen ÖTV hakkında detayları paylaşan Kosif, özellikle son 10 gündür bu konunun gündemde olduğunu ve indirim değil bir ÖTV zammı beklendiğini söyledi.
Talep artışının gözlemlendiğini belirten Kosif, hala elektrikli otomobillerinin satışının ve Türkiye’ye ithal edilmesinin devam ettiğini de belirtti.

Kosif, ”Genel olarak firmalar plan yaptıkları çeşitli modelleri getirme kararlarını sürdürecekler. Bir yandan da altyapı yatırımlarını değerlendireceğini söyleyen kuruluşlar vardı. Öyle gözüküyor ki bu yatırımlarda devam edecek. Elektrikli otomobil satışları aynı oranda olur veya olmaz onu ileride göreceğiz.” dedi.

HİBRİT MODEL SATIŞLARINDA ARTIŞ YAŞANIYOR

2021 yılının Ocak ayını değerlendiren Kosif, “2020 Ocak ayında 14 adet elektrikli otomobil satılmışken 2021 Ocak ayında 83 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleşti. Yani yaklaşık olarak 6-7 katına çıkan bir elektrikli otomobil satışı oldu. Şubat ayında elektrikli otomobiller ile ilgili bir ÖTV zammı geldi. Bu da 2020 yılının aynı ayına göre ciddi bir düşüş yaşanmasına neden oldu. Bu oran, yüzde 16,7. Buna paralel olarak da hibrit otomobil satışlarında yüzde 176’lık bir artış oldu.” dedi.

Kosif, elektrikli otomobil satışlarında azalış varken hibrit modellerde artışın yaşandığını belirterek yatırımlarında daha ağırdan alındığını ancak resmi bir açıklama ile bunun belirtilmediğini sözlerine ekledi.