Turizm Gündemi programında Çiğdem Aydoğdu’nun sorularını yanıtlayan  Dr. Öğretim Üyesi Seden Doğan, teknolojinin gelişimi ile birlikte turizm sektörünü ve pandemi sürecinin etkilerini ST Endüstri Radyoda değerlendirdi.

Teknolojinin hayatımızın her alanında var olduğunu ve buna karşı direnç göstermenin manasız olduğunu ifade eden Doğan, dijitalin sadece turizmi değil bütün iş sektörlerini yeniden şekillendirdiğini aktardı.

ŞİRKETLER TEKNOLOJİYE ENTEGRE OLDU

Doğan, özellikle Amerika’da pandemi sürecinden dolayı kapanma dolayısıyla ortaya çıkan zararın Haziran ayında şirketlerin teknolojiye entegre olmuş bir şekilde işe dönmesinin oluşan bu zararı büyük oranda kapatmaya yaradığını belirtti.

Doğan,” Örneğin temassız işlemler son derece önemli bu dönemde. Amerika’da kağıtlı olan menüler büyük oranda kalktı ve QR kod sistemine geçildi. Fiziksel dokunuşu ortadan kaldırdılar.” dedi.

QR KOD DÖNÜŞÜME NEDEN OLDU

QR kodun başlı başına bir dönüşüme sebep olduğunu belirten Doğan, fiziksel teması ortadan kaldırarak insanlarda güven yaratmaya dayalı bir adım atılığını da ifade etti.

Doğan restaurantlarda kimseyle temas etmeden masa rezervasyonu yapıp yemek siparişi verilebileceğini belirtirken bazı yerlerde robot garsonların servis yaptığını ve bunun çok önemli olduğunu vurguladı.

Doğan, ayakta kalmaya çalışan işletmelerin iş süreçlerini gerek temassız ve mobil teknolojileri gerekse robotlar gibi otomasyon teknolojilerini entegre ettiklerinde, böyle zorlu bir dönemi diğer işletmelere nazaran çok daha iyi bir şekilde geçireceklerinin altını çizdi.

TÜRKİYE HENÜZ HAZIR DEĞİL

Amerika, Çin ve Kore gibi ülkelere bu uygulamalara hızlı bir geçiş yapıldığını ancak Türkiye’nin henüz buna hazır olmadığını dile getiren Doğan, bunun nedenini sıcak kanlı insan olduğumuzu ve kişilerle etkileşime girmek istememizle açıklıyor. 

Doğan, “Otomasyon bizim için biraz erken henüz hazır değiliz. Belki bir hiçbir zaman hazır olmayacağız ama onun dışındaki mobil teknolojiler, temassız teknolojiler gibi uygulamalara adaptasyon konusunda direnç göstermemiz lazım.” dedi.

Doğan, bu uygulamaları bir kere kullanan işletmelerin ne kadar avantajlı olacağını göreceklerini de sözlerine ekledi.