Çetin Ünsalan’ın hazırlayıp sunduğu Reel Piyasalar programına konuk olan DIA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerini ST Endüstri Radyoda anlattı.

Dijital dönüşümü firma olarak işletmelerin tüm yönetim süreçlerini herhangi bir donanım yatırımı yapmadan, ister bilgisayarlarından ister tabletlerinden veya cep telefonlarından takip edebilecekleri işler bir altyapı ile yaptıklarını belirten Onay, firmaların farklı teknolojik donanımlarına ve altyapı yazılımlarına binlerce dolar harcayarak dijital dönüşümlerini sağlamak zorunda olmadıklarını söyledi.

Onay, “Bulut teknolojisini kullanarak belirli yatırımlarını yapmış olan ve bu işi hizmet olarak sunan firmalardan hizmet alarak da bu işi yapabilir.” dedi.

ÖNCELİK YAZILIM ALTYAPISI OLUŞTURMAK

Bir işletmeyi dijital dönüşüme hazırlamak için takip edilmesi gereken yazılımın olması gerekiyor diyen Onay, bu yazılımda ürünleri, hizmetleri ve bu ürünlerin özelliklerini, kategorilerini, fiyatlarını bir yazılım üzerine tanımlamak gerektiğinin altını çizdi.

Onay, “Bunu yaparken sadece bu ürün 35 liradır gibi değil, farklı dövizler, müşteri gruplarına uygulanan farklı fiyatlar olabilir. Bunları tanımlayabilecek bir altyapı gerekiyor.” dedi.

B2B VE B2C KANALLARI ORTAYA ÇIKTI

Siparişleri takip edebilmek için geleneksel yolların tercih edilmesinin de bir seçenek olduğunu belirten Onay, pandemi süreciyle birlikte B2B ve B2C kanallarının ortaya çıktığını belirtti.

Onay, “B2B’de bayileriniz olabilir. Bir portal vasıtasıyla bu siparişleri alıyor olabilirsiniz. B2C’de internetten satış üzerinden siparişlerinizi alıyor olabilirsiniz veya hepimizin bildiği ortak pazar yerleri var oradan da sipariş alınabilir.” ifadelerini kullandı.

TAKİP YAZILIMLARI GEREKLİ

Siparişleri aldıktan sonra depodan ürün sevk etmek gerektiğini belirten Onay, ürünün varlığı veya stok devir hızını takip edebilmek gibi ayrıntıları takip edecek bir yazılımın olması gerektiğini de vurguladı.

Onay, üretim yapan firmalar için de personelleri, hammaddeleri, üretimde kullanılacak iş istasyonlarını düşünerek hareket etmenin önemine de dikkat çekti.

E- DEVLET BELGELENDİRME İŞLEMİ YAPILIYOR

KOBİ’ler için son dönemlerde önemli olan e-devlet süreci üzerine de değerlendirme yapan Onay, “Eskiden kağıt irsaliye basarak sevk ederdik. Artık e-irsale denen bir kavram var. Elektronik olarak işlemleri yapabiliyorsunuz.” dedi.

Onay, e-devlet belgelendirme tarafında e-arşiv ile son kullanıcıya fatura kesilebileceğini de belirtirken elektronik ortamda faturaların tamamen dijital bir altyapı ile iletim yapılabileceğini de dile getirdi.

RAPORLAMA SÜREÇLERİNİ TAKİP ETME İMKANI VAR 

Tüm bu süreçlerin ardından muhasebe tarafında da yazılımların önemine değinen Onay, devlete ve Maliye Bakanlığı’na raporlanma süreçlerinde, personel puantajlarının, bordroların hazırlanması veya şirketlerin aldıkları demirbaşların takip edilmesine imkan sağlayan yazılımın kullanılması gerektiğini belirtti.