Çetin Ünsalan’ın hazırlayıp sunduğu Reel Piyasalar programına katılan ANKA KOBİ Danışmanlık KOBİ Danışmanı Gözde Şule Yıldız, şirketlerin iyi işler yapabilmesi ve ayakta kalabilmesi için gerekli olan adımları ST Endüstri Radyoda anlattı. 

KOBİ’lerin ülkemizin bir gerçeği olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini belirten Yıldız, her girişim çalışmasının istenilen ölçekte olmadığını bu sebeple de KOBİ’lerin daha fazla ilgi görmesi gerektiğini vurgulayarak doğru ve akılcı adımlar atıldığında tüketicinin karşısına güzel işlerle çıkılabildiğini ifade etti.

VİZYON VE MİSYON KOBİ’LER İÇİN ÖNEMLİ

Bir işe başlarken büyük bir hevesle başlandığını ancak yapılması gereken analizlerin gerektiği gibi yapılmadığını ve bir pazar oluşturulmadığı için de sorunların ortaya çıktığını belirten Yıldız, “Son zamanlarda ekonomide yaşanan değişimler de buna neden oluyor. Ancak en büyük sorun KOBİ’lerin misyon ve vizyonlarını tamamlamadan ve pazar analizi yapmadan iş yapmak istemeleri.”dedi.

Yıldız, misyonun çalışmanın sürekliliğini sağlanması durumunda elde edeceğimiz sonuçları temsil ettiğini belirtirken, vizyonun ise gelecek için belirlediğimiz planları temsil ettiğini vurguladı. Vizyon ve misyon belirlemek için neye  hizmet edilecek, temsil ettiğimiz değerler neler olacak ve kimlere ne sunacağız gibi konularının önemli olduğuna dikkat çekti. Yıldız, kurumun başarıya ulaşmasında çekirdek değerlerin önemli olduğunu da belirtti.

İYİ BİR SİSTEM ŞART

Bir şirketin ayakta kalabilmesi için bazı değerlere dikkat etmesi ve iyi bir sisteminin olması gerektiğini vurgulayan Yıldız, “İyi bir sistem gelir gider dengesinin iyi korunması, iyi belirlenmesi anlamına geliyor. Bir sistem oluşturduğunuz zaman, bunun üretimden personel istihdamına kadar aksatmayacak şekilde planlanması gerekiyor. Ürün ve hizmeti müşteriye ulaştırma konusunda yaşayacağımız öngörülebilir sıkıntıların önüne geçerek tedbirlerimizi ve kriz yönetimini sağlama konusunda iyi olmalıyız.” dedi.

Yıldız, alanında yetkili kişilerle çalışmanın KOBİ’ler için faydalı olacağını ve müşterilerden gelen geri dönüşlerin önemli olduğuna dikkat çekerek, dış dünya ile bağlantının kopmaması gerektiğini ve rakiplerin nasıl çalışmaların yaptığının incelenmesinin de önemli olduğunu sözlerine ekledi.