Eve İş Götürme programına konuşan Siber Güvenlik Uzmanı Burak Bozkurtlar, KOBİ’lerin yeni yılda nasıl dijitalleşmesi gerektiği üzerine ST Endüstri Radyoda bilgiler verdi.

Devletin vatandaşına dijital altyapıyı siber güvenilir bir şekilde sağlaması gerektiğini söyleyen Bozkurtlar,  bu işlemlerin güvenlik kapsamında gerçekleştirilmediği takdirde reklam olmaktan öteye geçemeyeceğini belirtti.

“YERLİ VE MİLLİ BİR HİZMET OLMALI”

Yapılması planlanan trafik cezalarının dijitale aktarılması sistemi üzerine değerlendirme yapan Bozkurtlar, vatandaşların plaka, T.C. kimlik numarası, ad soyad gibi özel nitelikli kişisel verilerinin bulunduğunu ve KVKK kapsamında bu verilerin yurtdışına aktarılmasının suç olduğunu aktardı. Vatandaşın elektronik posta servis hizmetini sağlayabilmek için faaliyet gösteren şirketlerin özel sektörde olduklarını vurgulayan Bozkurtlar, devletin yerli milli bir hizmetinin olması gerektiğinin altını çizdi.

Bozkurtlar, “Artık küçük orta veya büyük bütün işletmelerin ve patronların kamu tarafından iletişim merkezine şu soruları da olması gerekiyor; bize elektronik dijital ortam deniyor ama devletin kullandığı elektronik posta servisinden tutun ofis programlarına kadar bunun yerlisi var mı, varsa nelerdir? bu soruların cevabı son derece önemli.” dedi.

“HERKESİN DİJİTALLEŞMESİ GEREKİYOR”

Global bir dünyada yaşıyoruz diyen Bozkurtlar, bütün firmaların ve insanların bile artık dijitalleşmesi gerektiğini ve gündemde olan aşı verilerinin de bir veri tabanında tutulması gerektiğini belirtti.

Bozkurtlar, “Bu veritabanlarına devletin ilgili organlarının erişmesi, bir taraftan da bu hizmetleri veren üçüncü parti firmalarında bu bilgilere erişim sağlayıp sağlamadığı gibi sorular siber güvenlik alanında risk analizi kısmında değerlendirilecek.” dedi.

“BİR DEVİR BİTTİ”

KOBİ'lerin dijital dönüşüm noktasında internet üzerinden satışların artırılmasına yönelik çalışmalar yapmaları gerektiğini belirten Bozkurtlar, bu anlamda nitelikli personelle çalışmanın da önemine dikkat çekti. 

Bozkurtlar, “Artık ben patronum, işverenim teknolojiden anlamak zorunda değilim devri bitti. Teknolojik cihazların veya enstrümanların kullanımı özellikle şirketlerin sırları, bilgileri açısından çok önemli.” dedi.