Eve İş Götürme programına katılan KOBİ Danışmanı ve Eğitimci Lütfullah Kutlu, finansal yönetim konusunda KOBİ’lerin yaşadığı sıkıntılar üzerine ST Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

2020 yılı belirsizlik ve bilinmezliklerle dolu bir kapanışa doğru gidiyor ve 2021'de nasıl bir tablo ile karşılaşacağımız konusunda sadece temennilerimiz var diyen Kutlu, finansal kaynaklara erişim, nakit akışı gibi konuların her ölçekten firma için önemli olduğunun altını çizerken finansal inovatif çözümler üretilmesi gerektiğini de vurguladı.

KARIN BÜYÜK KISMI FİNANSAL YÖNETİME GİDİYOR

KOBİ’lerin dünya genelinde gösterdiği başarıyı finansman yönetiminde gösteremediği ve karlarının büyük kısmının finansman gideri olarak kar-zarar tablolarında yer aldığı düşüncesinin hakim olduğunu belirten Kutlu, bunun birkaç nedeni olduğunu ve birincisinin bilgi eksikliği olduğunu vurguladı. 

Kutlu, “Finansal okuryazarlık seviyesini genelde düşük oluyor. Bunun yanı sıra finansman araçları nelerdir, nasıl işler, nasıl başvurulur, nereler ile temasa geçilir konularında eksiklikler yaşıyoruz.” dedi.

“DIŞ FİNANSA BAĞIMLI DURUMDAYIZ”

KOBİ’lerin finansmana erişimde sıkıntı yaşarken sürekli finansal ihtiyaç içerisinde olduklarını belirten Kutlu, Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin ciddi bir genel sermaye yetersizliğinin yaşanması olduğunu ifade ederek bir diğer sorunun ise toplumun genelinde tasarruf eksikliğinin bulunduğunu belirtti.

KOBİ’lerin özellikle işletme sermayesi ihtiyacını gidermek ve yatırımlarını finanse etmek için dış finansa bağımlılık durumunda olduğunu dile getiren Kutlu, alternatif finansman oluşturmak yolunda girişimde bulunan bazı KOBİ’lerinde başlarına gelen talihsiz vakalar başarızlığa örnek oluşturduğunu söyledi.

FİNANSI ETKİLİ KULLANMA

İSO 500 şirketleri arasında finansman giderlerinin faaliyet karına oranının %50’nin üzerinde olduğunu belirten Kutlu, “Kendi iş alanında son derece başarılı olan KOBİ’ler maalesef ağırlıklı olarak finansman sağlama ve bu finansmanı kullanma da aynı başarıyı gösteremiyorlar. KOBİ’lerin en kronik problemlerinden biri bu ve çözüm bulmalıyız.” dedi.

İNOVATİF ÇÖZÜMLER GEREKİYOR

Bugünün dünyasında mucizevi dokunuşların mümkün olmadığını da dile getiren Kutlu, devletin, finans kurumlarının, bankaların, KOBİ’lerin, derneklerin ve odaların ciddi bir sinerji doğrultusunda konuya eğilmeleri ve uzun soluklu bir ortak çaba göstermeli gerektiğini vurguladı.

Kutlu,” Biz KOBİ’lerimize bir finansal inovasyon ihtiyacı içerisindeyiz. Bankalara bağımlı bir finansal ihtiyacını karşılamanın ötesine geçmek ve finansal inovatif çözümler üretmek durumundayız.” dedi.