Endüstri Radyo’da Etekteki Taşlar programına konuşan Organik Danışmanlık Hizmetleri Genel Müdürü ve Yönetim Danışmanı Sait Sağlam, KOBİ’lerde kurumsallaşma ve stratejik yönetim üzerine değerlendirmede bulundu. Sağlam, değişen piyasa koşullarında esneklik ve uyumun işletmeler için önemine dikkat çekerek hızlı ve doğru büyümenin de gerekli olduğunu vurguladı.

KURUMSALLAŞMA BİREYDEN BAŞLAR

Ölçemediğiniz durumu yönetemezsiniz diyen Sağlam, kurumsallaşmanın bu anlamda gerekliliğinin altını çizdi. Sağlam, “Bir şirket kurumsallaşırken çalışanlar çok fazla müdürlük ve hiyerarşik bir yapı olur ve ben müdürümle bile konuşamam düşüncesinde oluyorlar. Oysa kurumsallaşma bireyden başlar.” dedi.

Sağlam, bireylerin kurumsallaşma ile birlikte olaylara daha sistematik ve yalın bakabileceğini belirtti.

HEDEF VE İŞLETME KÜLTÜRÜ OLUŞMALI

Bir şirketin kurumsallaşması için adımlar atması gerekiyor diyen Sağlam, bu adımları ise şöyle sıralıyor; “Birinci sırada hedef ile birlikte strateji var. Bu hedeflerin nasıl belirlendiği de önemli. İç ve dış sektörel analizlerin yapılması gerekiyor. Bir diğer önemli nokta ise, kültür. Her işletmenin uyumlu bir iş varlığında olması, görüş birliği sağlanması yine kurumsallaşma açısından önemlidir.” dedi.

Süreçlerle yönetim anlayışının ve değişimi takip edebilmenin de önemine vurgu yapan Sağlam, eğitim konusuna da dikkat çekti. Sağlam, “Liderlik kavramında bulunan kişilerin yaklaşımları, bilgi ve marka da kurumsallaşma açısından gerekli kavramlar.” dedi.