ST Endüstri Radyo’da Çiğdem Aydoğdu’nun hazırlayıp sunduğu Turizm Gündemi programının bu bölümünde Gamana Danışmanlık Direktörü, Profesyonel Koç ve Danışman İpek Kabidan konuk oldu. Gabidan, bir işletmede yönetici adayları nasıl seçilmeli konusunda bilgiler verdi. 


Profesyonel koçluk ve danışmanlık tam olarak neyi ifade ediyor? 


Özellikle yöneticilerin kendi içlerindeki devleri keşfetmesine olanak sağlıyor. Liderlik çok alıştığımız bir kelime ancak önemli olan yöneticinin içindeki devi uyandırabilmek.Danışmanlık işte bu devi uyandıracak şekilde kişiye yaklaşmayı hedefliyor. Bu yaklaşımda aşamalar var, birincisi; insan kaynakları departmanıyla birlikte çalışarak iyi bir yönetici nasıl seçilir bunun üzerine çalışıyoruz. Yöneticiyi seçtikten sonra adaptasyon süreci dediğimiz bir bölüme geçiyoruz. Bunu da  önce işletmenin ilgili pozisyon için beklentisi nedir bu konu üzerine yoğunlaşılıyor. Ardından önce teknik daha sonra da kişinin gelişimiyle alakalı eğitimler vererek 3 aylık bir periyotla kişiyi sahaya hazır hale getiriyoruz. 

Danışmanlık hizmetinden sonra hangi aşamaya geçiliyor?

Danışmanlık hizmetinin ardından koçluk eğitimine geçiliyor. Bir yöneticinin önce kendi ile alakalı hedefleri olmalı daha sonra ekibiyle alakalı gelişime yönelik hedefleri olmalı. Kariyer koçluğu önemli bir süreç çünkü kişinin başladığı noktadan iki yıl sonra kendini nerede görmek istediğiyle ilgili. 

Genç yönetici adaylarına ne önerirsiniz? Herkes yönetici olabilir mi?

Burada önemli olan soru kişinin sorumluluk alabilme kapasitesi nedir? Bu daha çok hangi kuşaktan olduğunuz ile alakalı bir durum. Kuşaklara baktığımızda X; inanılmaz sorumluluk alan,eski toprak, kıdemli dediğimiz insanlar, Y; orta düzeyde sorumluluk alan, Z ise; tamamen teknoloji ile beslenen sorumluluk sahası çok geniş olmayan kişiler. Bazı insanlar liderlik kişiliğine sahiptir ancak sorumluluk duygusuna yoktur, bazılarında istek vardır; deneyim yoktur. 
İşte biz tam olarak burada olaya dahil oluyoruz. Kişinin güçlü ve zayıf alanlarını ortaya çıkarıp eğitimlerimizi ona göre planlıyoruz. 

Gelecekteki Z kuşağı yöneticilerini nasıl yetiştireceksiniz?

Her şeyden önce bu kuşakların farklılıklarını fark etmekle başlamak gerekiyor. Gelecekte X,Y ve Z kuşağı birlikte, aynı ortamda çalışacaklar. Amacımız önce şu; kuşakları değiştirmek ve birbirine uydurmaya çalışmak yerine yakınlaştırmayı tercih etmeliyiz. İşletmeler için söylüyorum artık kapınızı çalacak her başvuru Y ve Z kuşağı olacak. O yüzden teknolojik alt yapınızı geliştirip, birlikte aynı ortamda bulunmanın yollarını öğrenmeniz gerekiyor.