Lider Kadınlar programında Tuğba Dedeoğlu Demir’in sorularını yanıtlayan Uzman Psikolog Alanur Özalp, pandemi döneminin kişilerde yarattığı psikolojik etkiler üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmede bulundu.

Koronavirüsü pandemisi dönemiyle birlikte hem ekonomik hem de kişisel sıkıntıların yaşandığını belirten Özalp, özellikle hasta olur muyum ve başkalarına bulaştırır mıyım korkusunun oldukça sık yaşandığını vurguladı.  

Özalp ayrıca, temizlik takıntısı olarak tüm dünyada bilinen ve psikologların bu alanda başarılı çalışmalar yaptıkları bir obsesif-kompulsif reaksiyon bozukluğunun kişilerde görüldüğünü de ifade etti.

SÜREKLİ YIKAMA DÜŞÜNCESİ ORTAYA ÇIKTI

Dünyada ve Türkiye'de psikologa gitmek konusunda insanların geç kaldığını belirten Özalp,temiz olmak neden hastalık olsun düşümcesinin kişilerde yer ettiğini ve bunun ciddi sonuçları olduğunu kaydetti.

Özalp,”İnsanlar sadece elini yıkamaktan başka bir iş yapamaz hale geliyor. Yemek yiyemiyor, çocukları ile ilgilenmiyor ve sadece tek yaptığı yıkamak.  Üstelik bunu sayarak yapıyor ve sayılarında giderek yükseldiğini görüyoruz.” dedi.

Özalp, bir şekilde insanların kötü hissettiklerinde veya çok acı durumlar yaşandığında ortaya çıkan bir durum olduğunu ve pandemi dönemiyle birlikte yeniden açığa çıktığını söyledi. 

TATİLE GİDİLİYOR

Özalp ayrıca bu durumlarda kişilerin psikoloğa gitmek yerine tatile gitmeyi tercih edenlerin olduğunu da belirterek üzerlerindeki kaygıyı ve baskıyı bu şekilde kontrol altına almak istediklerini ifade etti.

Gerçekte bunun böyle olmadığını dile getiren Özalp, mutlaka profesyonel bir yardım alınması gerektiğinin altını çizdi.

Pandemi süreciyle birlikte seanslarını online ortama taşıdıklarını da belirten Özalp, tedavi yöntemlerini değiştirdiklerini ve artık dışarı çıkmak istemeyen kişilere bu şekilde ulaştıklarını da sözlerine ekledi.