Bahar’la İş Dünyası programına konuk olan Dedeoğlu Grup Kurucusu ve EGE TV Taze Gündem Program Sunucusu Okan Dedeoğlu, kovid-19 sürecini Endüstri Radyo'da değerlendirdi.

Uzun yıllardır dijital sektörde olduklarını ve kovid-19 salgını sürecinin işlerini büyüttüğünü belirten Dedeoğlu, kriz döneminde yaptıkları işlerin fırsat ürünü haline geldiğini söyledi.

Dedeoğlu, gerçek dünyada olan bir şeyin dijital senaryolarını kurup bunları yazılımlar ve bilişimleri ile yaşatmaya çalışıyoruz diyerek yıllardır dünyanın e-dönüşüm ve dijitalleşme alanında gelişeceğini söylediklerini belirtti.

Kovid-19 süreci ile birlikte 5 yıl sonra yapacakları projeyi şimdi yaptıklarını belirten Dedeoğlu, sürecin virüs ile birlikte hızlandığını vurguladı.

DÜNYAYA GÖRE DİJİTALLEŞMEDE 30 YIL GERİDEYİZ

Dijitalleşmenin en çok devlet tarafında zor olduğunu çünkü kağıda dayalı bir sistemle süreçlerin işlediğini söyleyen Dedeoğlu, 2003 yılında e-imza teknolojisinin çıkmasıyla şu an 5 milyon imza kullanıcısı olduğunu ve e-devlet uygulamasını ise 40 milyondan fazla insanın kullandığını belirtti.

Dedeoğlu, “Biz zaten bunların gelişeceğini düşünüyorduk ama son zamanlarda hızlı bir şekilde arttı. KEP denilen yani kayıtlı elektronik posta bunların en önemlisi. 2000’li yıllarda Amerika’da ortaya çıktı ancak 2010’lu yıllarda Avrupa ve Türkiye’de aynı anda başladı. Amerika’da 50 bin, Avrupa’da ise 10 bin çözüm var. Türkiye’de sadece 5-10 çözüm bulunuyor. Bu çözümü de ismini çok bildiğimiz, e-fatura, e-arşiv dediğimiz süreçler olarak tanımlayabiliriz.” dedi.

Dedeoğlu, özellikle dünyaya göre dijitalleşmede Türkiye’nin 30 yıl geride olduğunu kaydetti.

BİRÇOK İŞLEM ALTYAPILARLA YAPILABİLİR

KEP’ten KEP’e bir şey yollandığı zaman içeriğin kimse tarafından görülmediğini vurgulayan Dedeoğlu, güvenli bir sistem olduğunu belirterek e-imza kriptosunun kırılma sürecinin 100 yıl olduğunu da dile getirdi.

Hukuken KEP’ten bir şey yollamanın karşılığının noterden yollamak olduğunu da söyleyen Dedeoğlu, kağıt kullanmak gibi bir mecburiyetin olmadığını ve birçok hukuki, muhasebesel işlemlerin altyapılarla çözülebileceğini sözlerine ekledi.