Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan ACO Türkiye Genel Müdürü Kerem Altınöz, kentsel su tasarrufu üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

Suyun tasarruf edilecek bir kaynaktan ziyade doğru yönetilmesi gereken bir kaynak olduğunu söyleyen Altınöz, burada yapılması gerekenin elimizdeki su varlıklarının doğru şekilde değerlendirilmesi ve tekrar kullanılacak şekilde su döngüsüne katılabilmesi olduğunu vurguladı.

Altınöz, “Evlerde yaptığımız aksiyonlar ve su tasarruf etmek için aldığımız önlemlerden ziyade, suyun asıl kullanıldığı kamusal, açık ve bununla ilgili makro düzeyde tasarımlar yapabileceğimiz alanlara yönelmemiz gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla evsel değil kentsel su tasarrufu mottomuzun kaynağı bu.” açıklamasında bulundu.

SUYUN ÖNEMLİ BİR KISMI KAYBEDİLİYOR

Suyu diğer kaynaklardan ayıran özelliğini tüketilebilir bir varlık olmaması olarak açıklayan Altınöz, suyun tekrar kullanılabilir, doğaya verilebilir ve tekrar doğadan alınabilir düzeyde olduğunu belirterek bunun doğru yapılması halinde suyun kaybedilmeden gelecek nesillere aktarılabileceğini söyledi.

Su yönetimi üzerine de bilgiler veren Altınöz, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu yöntemlerden bir tanesi suyun hızlı bir şekilde toplanabilmesi ve suyu kayıpsız istenilen yere iletilmesidir. Türkiye'de bu konuda ciddi problemler altyapı problemleri yaşanıyor. Su döngüsüne soktuğumuz suyun çok önemli bir kısmını kaybeden bir ülke konumundayız. Dolayısıyla biz şunu söylüyoruz; temiz su erişimi bu kadar kısıtlı ve kişi başına düşen temiz su miktarı neredeyse kuraklık sınırlarında olan bir ülkede farklı bir yaklaşım getirerek elimizdeki kaynağı kayıpsız bir şekilde kullanmanın yollarını aramalıyız. “ dedi.

Hem suyu insanlardan korumak hem de insanları sudan korumak gibi iki farklı yaklaşımın olduğunu söyleyen Altınöz, bu sorunları çözecek yöntemlerin aslında aynı olduğuna dikkat çekerek su yönetimi ile kastedilenin bu olduğunu vurguladı.

BU ALANDA 4 TEKNOLOJİK BAŞLIK VAR

Bu alanda kullanılacak teknolojiler üzerine de bilgiler veren Altınöz, bu teknolojileri 4 ana başlıkta açıklıyor. 

Altınöz, “Birincisi suyun etkin bir şekilde toplanabilmesi ve herhangi bir kayıp olmadan aktarılabilmesi ile ilgili teknolojiler. Bunları drenaj sistemleri olarak değerlendirebiliriz. İkincisi, suyun ön arıtmasının yapılması ve arıtma yapıldıktan sonra kanalizasyonlara verilmesi. Üçüncü başlık, suyun bizim istediğimiz yerlerde tutulması konusu yani su baskınlarının ve suyun istenmeyen yerlerde birikmesinin engellenmesi olarak düşünebiliriz. Sonuncusu ise, toplanan suyun doğaya kontrollü bir şekilde verilmesi olarak açıklayabiliriz.” dedi.

Buradaki tek farkın kullanılan teknolojilerin bir mühendislik çözümü olarak kentlere entegre edilmesidir diyerek suya yön çizerek çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.