Hakan Okay’la Kitap Önerileri programının bu bölümünde Çiğdem Aldatmaz’ın Kendini Gerçekleştir isimli kitabı yer aldı. Kitapla ilgili yorumlarını aktaran Okay, kitabın içerisinde yer alan öykülere de ST Endüstri Radyo'da yer verdi.


“KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRMENİN 3 YOLU VAR”

Kendini Gerçekleştir kitabını yazar Çiğdem Aldatmaz kaleme aldı. Bu kitapta yazar hikayelerle ilgili bazı açıklamalar yapmış. İnsanların gerçekten hayatta kendilerinden sonra birtakım izler bırakmak için yaptıkları çalışmaları çeşitli yöntemler ve yol haritasıyla anlatmış. Kitabın sonunda da bununla ilgili, kitabın içine yazabileceğiniz bir boş bölüm bile bırakılmış. Neden bu öyküler bunu bize sağlıyor; hepimizin bildiği gibi aslında psikolojik olarak ele alınan bir takım olaylar veya bilimsel olarak yayınlanan makaleleri ezberlememiz, anlamamız, değerlendirmemiz zor olabilir. Oysa Çiğdem Aldatmaz’ın Kendini Gerçekleştir kitabı gerçekten yazar karşımıza oturmuş hikayeler anlatıyormuş gibi hissedebiliyoruz. Kitabın içeriğine baktığımızda diyor ki; öykü anlatımı kendini gerçekleştirmenin yöntemi olmalı. Bu da yazara göre 3 madde ile mümkün. Hikaye anlatmak sizi eşsiz kılar, sizi insanların içinde farklı kılan hikayenizdir ve hikaye anlatmak sizi yaşama dahil eder ve empati uyandırırsınız.

“İNSANLAR KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRMEKTEN KAÇINIYOR” 

Kitabın öykülerine geçmeden önce kitabın 25. sayfasında yazar Çiğdem Aldatmaz kendini gerçekleştirme manifestosu adı altında maddeler sıralamış. Yani insanların kendini gerçekleştirmekten kaçındığı veya ötelediği toplum için fayda sağlayacak veya çevresi için katkı yapacak bir takım çalışmalar. Bu çalışmalara yönelmeden önce kişilerin bazı  engellerle karşılaştığını ifade ediyor yazar ve bu engelleri aşmak için bir yol haritası bu maddeler. Birinci madde tüm engeller psikolojiktir ve başarısızlıklarımızın sorumlusu biziz. Başarmak yolunda kendi kendimize bir takım engeller koyduğumuzu ve başaramadığımız anlarda da kendimize bahaneler ürettiğimizi anlatıyor yazar kitabında. 

Yazar kaybetme korkusu ile ilgili kaleme aldığı yazıda, bazı insanların kaybetme korkusu çok baskındır ve bu duygu benliklerini esir almış durumdadır. Dolayısıyla ben kaybedersem ne olur ne kaybederim gibi sürekli bir baskı altında hissederler. Böyle de başarısızlığa mahkum olurlar. Başarılı olan insanları da incelerseniz onların hayatında da birçok kayıp olduğunu görürsünüz. Yani başarılı olan insanlar da hayatında çok kayıplar yaşamışlar ama pes etmeden denemişler ve sonunda başarmışlardır. Kayıplar azimli olan insanlar için bir engel değil ifadelerini kullanıyor. 

Kitapta başarı öyküleri yer alıyor.  Hatta kısmen başarısızlık öykülerine yer vermiş yazar. Ancak başarısızlıklara rağmen yeniden ayağa kalkan ve mücadelesini sürdüren kitaptaki bu kahramanların hikayeleri okuyuculara umut olma niteliğinde.