Endüstri Harmanı programına konuşan Otis Türkiye Yeni Ürün Satış, Pazarlama ve Operasyon Direktörü Onur Artıkoğlu, faaliyet alanlarını ST Endüstri Radyoda anlattı.

Otis’in hikayesi olan ve yaklaşık 170 yıldır kendi sektörünün liderliğini yapan bir firma olduğunu belirten Artıkoğlu, şirketin hikayesini şöyle anlatıyor; “İdealist bir makine mühendisi New York'ta bir beyefendi. O dönemde mikrodalga fırınlar gibi çok enteresan buluşlar yapan bir mucit. New York’ta topladığı mahalle insanını yukarıya doğru kaldıran halatlı platformlar var. Bu platformlardan bir tanesinin halatını herkesin gözü önünde yukarı çıktıktan sonra kesiyor ve o platform hızla aşağıya düşerken birkaç metre sonra durduruyor. Herkese dönüp diyor ki, “Güvenilir, problem yok.” Aslında bu asansörlerin yerçekimi ile çalışan mekanik frenleme sistemini bulduğu gün ve bununla beraber asansör sektörü başlıyor.” dedi.

KENTLEŞME BU BULUŞ İLE BAŞLADI

Bu buluş ile birlikte kentleşmenin başladığını belirten Artıkoğlu, o zamana kadar 4-5 katlı binalar varken bu buluş sonrasında binaların Amerika’da ve dünyada yükselmeye başladığını kaydetti. Artıkoğlu, Otis’in yaklaşık 7 bin kişinin çalıştığı ve dünyada aynı anda 2 milyar kişiyi hareket ettiren sistemlere hayat veren bir firma olarak çalışmalara devam ettiğini belirtti.

GÜVENDE HİSSETMEK ÇOK ÖNEMLİ

Asansörün mekaniksel sisteminin ilk bulunduğu haliyle aynı olduğunu ve temel mantığının karşılıklı asansör kabini yerine gelecek şekilde yukarıya ve aşağıya doğru ilerlemesi olduğunu dile getiren Artıkoğlu, yıllar içerisinde hem son kullanıcıların talepleri, binaların dizaynı hem de insanların hayatlarının değişmesi ile birlikte asansörlerin de değiştiğini belirtti.

Artıkoğlu,” Eskiden yüksek katlı diye bina kültürü yoktu. Ancak şu anda tüm dünya yükseliyor. Burada bir asansör sisteminin olmazsa olmazı, emniyet. Çünkü kişilerin kendilerini güvende hissetmeleri çok önemli.” dedi.

SEYAHAT SIRASINDA TİTREŞİM OLMAMALI

Bir başka önemli unsurun da kalite olduğunu belirten Artıkoğlu, seyahat süresi ve seyahat içerisinde insanların kendilerini rahat hissetmesinin aynı zamanda hiç titreşimin oluşmamasının da önemli olduğuna vurgu yaptı. 

YAPAY ZEKA SİSTEMİ KULLANILIYOR 

Dünyada birçok alanda olan teknolojik gelişmeleri asansörlere de entegre ettiklerini belirten Atıkoğlu, özellikle yüksek binalarda asansörün içerisindeki trafik sirkülasyonunu bir algoritma ile hesaplayıp ona göre asansörleri idare eden bir yapay zeka sistemi kullandıklarını belirtti. 

Artıkoğlu, kişilerin hem asansörü daha verimli kullanmasını hem de binanın içerisindeki ulaşma noktasına en kısa ve güvenilir şekilde gitmelerinin bu sistem ile sağlandığını da sözlerine ekledi.