Eve İş Götürme programında Can Karadut’un sorularını yanıtlayan Erbend Makine Üretim ve ArGe Yöneticisi Mustafa Bilir, sektör üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmede bulundu.

“UZAKTAN DEVREYE ALABİLECEĞİMİZİ ÖĞRENDİK”

Ağırlıklı olarak bayiler kanalı ile görüşmüş olduğumuz makinelerin satış ve pazarlamasını yapıyoruz diyen Bilir, yaklaşık 30 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini ve üretimini yapmış oldukları makinelerin kurulum ve devreye almalarının satış yapılan ülkelerdeki bayiler tarafından sağlandığını kaydetti.

Bilir, “Bizim ürünlerimiz yenilikçi ürünler olduğu için satılan ürünlerin bizim teknik servisimiz tarafından devreye alımı yapılıp eğitimleri verilmekteydi. Pandemi süreci bize uzaktan makineleri devreye alabileceğimizi öğretmiş oldu.” dedi.

“TÜRKİYE’DE TEK FİRMAYIZ”

Senenin kapanışının yaklaşması nedeniyle ürünlere talebin arttığını belirten Bilir, “Yıl sonuna doğru siparişlerde ciddi bir artış oldu. Şu anda da yıl bitmeden ürünleri bitirmek için yoğun bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

Erbend makine olarak dünyada 5 firmanın üretimini yapmış olduğu caka makinelerin üretimini yapan ve ilk 5 firma içerisinde yer alan bir firmayız diyen Bilir, Türkiye’de de caka kenet makinelerini üreten tek firma olduklarını da vurguladı.

“KENDİ TEKNOLOJİMİZİ KENDİMİZ ÜRETİYORUZ”

AR-GE projeleri ve TÜBİTAK destekli proje çalışmalarına devam ettiklerini ve 2021 yılında tamamlanmasını hedeflediklerini belirten Bilir, “Arge anlamında biz kendi teknolojisini kendisi üreten bir firmayız. Üretimini yapmış olduğumuz makinelerle ilgili oluşmuş bir yan sanayi yok. Otomasyon, yazılım, makinede kullanılan takımlar anlamında.” dedi.

Bilir, kullanıcının makineyi nasıl kolay kullanacağı, iş gücünün nasıl en aza indirileceği, makineleri satın alan firmaların iş gücünden nasıl tasarruf sağlayacağı konularında ciddi çalışmalarının olduğunu da sözlerine ekledi.