Meltem Kurtulan ve Gülcan Tuğ’un hazırlayıp sundukları 2 Kadın 1 Konuk programına konuk olan Kent Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi ve Gaya Bakım Üniteleri Kurucusu Gaye Öz Esmeray bakımevi ve huzurevi çalışmaları üzerine bilgi verdi.

Huzurevini günlük yaşam aktivitelerini bağımsız olarak yerine getirebilen bireylerin yaşadığı kuruluşlar olarak tanımlayan Esmeray bakımevini ise bireylerin bir başkasının bir ve birden fazla bakımına ihtiyaç duyduğu yerler olarak açıklıyor.

Türkiye’de hem huzurevi hem de bakımevlerine ihtiyacı artan insanların bulunduğunu söyleyen Esmeray, kimsenin bu yerlere bırakılmadığını ve burada kalan insanların mutlaka bakıma ihtiyaç duyduklarını belirtti.

KİŞİLER YAŞITLARIYLA PAYLAŞIM YAPABİLİYOR

Esmeray, “Huzurevinde insanlar telefon kullanabilir, alışverişe kendileri gidebilir, çamaşır ve bulaşık makinesini kullanabilir. Geriatrik birey olması sosyalleşme ihtiyacını artırıyor. Bu insanlarda bilgi birikimi de çok arttığı için bu merkezlerde kendi yaşıtlarıyla paylaşım içinde olabilirler. Bu da hem sosyal hem de hukuksal anlamda daha korunaklı bir yerde kalıyorlar.” dedi.

Yaşam süresinin uzamasıyla birlikte insanlarda kronik rahatsızlıkların arttığını belirten Esmeray, kişilerin günlük yaşam aktivitesini bireysel olarak gerçekleştiremediği için sağlık profesyonellerine ihtiyaç duyduğunu bunun için de bakım evlerinin olduğunu söyledi. 
 
STRES YÜKÜ ÇOK FAZLA

Pandemi sürecinde tüm önlemleri aldıklarını ve Türkiye’de farklı bir uygulama yaptıklarını belirten Esmeray, kapalı vardiya sistemine geçtiklerini ve bakım ünitelerinde kalan bireylere bakım hizmeti sunabilmek için kişilerin misafirhanede kaldıklarını vurguladı.

Esmeray, “Yaşlılarla çalışmak oldukça stresli ve yoğun alanlardan bir tanesi. Herhangi bir komplikasyon her an olabilir ve çok dinamik bir süreç. Bakımlarda herhangi bir şey göz ardı edilemez. Dolayısıyla burada çalışan personelin çok dikkatli olması gerekiyor.” dedi.

Esmeray, personellerin mutlu ve doyumlu bir şekilde çalışmalarının buradaki insanlara bakımlarında önemli rol oynadığını sözlerine ekledi.