ST Endüstri Radyoda Altuğ Karataş'ın Enerji Verimliliği programına konuk olan Bursa Valiliği Enerji Birimi Yöneticisi levent Yazıcı, valilik olarak enerji çalışmaları konusundaki faaliyetlerini anlattı.

Kamunun İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan ilk enerji yönetim birimi olan Bursa Valiliği Enerji Birimi, 2023 yılı %15 enerji verimliliği hedefine ulaşmak için tüm kamu kurum ve kuruluşlarının enerjisi verimliliği ilgili yapılması gereken her türlü iş ve işlemleri yapmak üzere çalışmalar yürütüyor. 

"SORUMLULUK YÖNETİCİDE”

Enerji verimliliği kanunu çıktıktan sonra mevzuat konusunda herhangi bir eksikliğin bulunmadığını belirten Levent Yazıcı, 2019 yılında Cumhurbaşkanlığının enerji tasarrufu konulu genelgesi ile birlikte kamuda enerji sektörüyle ilgilenen kişiler için delil ve yasal dayanak haline geldiğini belirtti. Enerji yöneticisinin bir uzman personel olarak kamuda istihdam edilmesi gerektiğinin bu genelge ile vurgulandığını ifade eden Yazıcı, sürecin sorumlusunun da kurum yöneticisi olduğunu belirtti. Enerji verimliliği konusunda yapılan çalışmaların sorumluluğunun bakanlıktan, devletten veya üst kademeden beklenti olmadan yöneticide olduğu da genelge ile birlikte ortaya çıktı ifadesini kullandı.

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ UYGULAMA REHBERİ”

Genelgeden sonra kamu kurum ve kuruluşlarında enerji verimliliği ile ilgili uygulama rehberi hazırlandığını ve bu rehberde ana başlıklar halinde yapılması gereken işlerin yer aldığını belirten Yazıcı, enerji verimliliği önlemleri, yapılacak olan tasarrufun raporlanması, sürecin kimin tarafından yönetileceği, kullanılacak olan materyaller ve ölçüm birimlerinin neler olduğu ile ilgili ayrıntılı olarak kamu binalarında tasarruf hedeflerinin yer aldığını ifade etti.

Bursa Valiliği olarak bu konuda yaptıkları çalışmalara değinen Yazıcı, “Rehber teknik nitelikte olsa bile kullanıcılarının anlayabileceği bir sunum ve video haline getirdik. Bu çalışmaya da herkes ulaşabilsin diye valilik internet sitemizde yayınladık. Ayrıca her yıl Mart ayına kadar düzenlediğimiz enerji tasarruf bildirim formatımız var. Kamu kurumlarında zorunlu olan bu konuyla ilgili de yıllık elektrik, doğalgaz tüketimi gibi konularda üç yılın ortalamasını aldığımız bir rapor bulunuyor. Toplanan değerler referans enerji tüketiminin altında veya üstünde ise ona göre çalışmalar yapıyoruz.” dedi.

“ENERJİ YÖNETİM BİRİMİ KURMAK ZORUNLU”

Mevzuata göre yıllık enerji tüketimi 10 bin metrekare ve 250 TEP ( Ton Eşdeğer Petrol) olan kamu kurumlarının enerji yönetim biriminin olması gerektiğini vurgulayan Yazıcı, Bursa Valiliği olarak karar aldıklarını ve  Bursa'daki belediyelerde dahil olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının metrekare ve tüketim sınırlaması olmaksızın enerji yönetim birimi kurmak zorunda olduklarını sözlerine ekledi.