Etekteki Taşlar programında Hakan Ömer Gider’in sorularını yanıtlayan  İSMMMO Başkanı Yücel Akdemir, mali müşavirlik üzerine ST Endüstri Radyoda bilgiler verdi.

“ÖNEMLİ İŞLERE İMZA ATIYORUZ”

Mali müşavirliğin dışarıdan göründüğü gibi bir meslek olmadığını ve ekonomi, devlet ve kamu ile ilgili önemli işler yaptıklarını kaydeden Akdemir, devletin bütçesine katkısı sunan ve devletin gelir elde etmesini sağlayan bütün beyanname ve bildirgeleri hazırladıklarını söyledi.

Bu beyanname ve bildirgeler rastgele hazırlanan unsurlar değil diyen Akdemir, “Bunları hazırlaya bilmemiz için elektronik yolla ya da dijital ortamda bunu gönderemeyecek vergi mükelleflerine pandemi bile olsa gidip bu evrakları toplamamız gerekiyor.” dedi.

FİNANSAL RAPORA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

İşletmelerin işlerini sürdürebilmeleri için birtakım finansal işlerini yürütmeleri gerektiğini belirten Akdemir, banka kredileri, devlet kredileri, teşvik gibi sıkıntılı süreçlerin kaynağa ihtiyacı olduğunu ve bu kaynakların telefon ile verilmeyeceğini belirtti.

Mali tabloların istenildiği şekilde finansal rapora dönüştürülmesinin önemine dikkat çekerek, bu raporların da mali müşavirler tarafından hazırlandığını ve şirket adına ilgili kurumlara gönderildiğini vurguladı.

“DİJİTAL ORTAMDA YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİL”

Akdemir, mali müşavirliğin kamu adına denetim hizmetleri yaptığını da dile getirirken bu denetimlerin teknoloji ne kadar gelişse de dijital ortamda yapılamayacağının altını çizdi.

Akdemir, “Firmaların denetiminde çalışan arkadaşlarımız Türiye’nin birçok iline gidiyorlar. Bu denetim raporları kamuya verilmeden veya finans kuruluşlarına sunulmadan ekonomik hayatın devam etmesi mümkün değil.” dedi.