Özge Kartal Çetin’in hazırlayıp sunduğu Üretim Sanayi Bunu Konuşuyor programına katılan MAPSİS Havacılık Kurucu Ortağı, TOBB AB Uyum Komisyonu Raportörü ve KGK İcra Kurulu Üyesi, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Üyesi Filiz Akkaş, MAPSİS Metal’in kuruluş hikayesini ST Endüstri Radyoda anlattı.

On altı yıllık profesyonel iş hayatını bırakarak girişimci olmaya karar veren ve bu alanda adımlar atan Akkaş, 2011 yılında Türkiye’de kadınlara KOSGEB tarafından ücretsiz olarak verilen eğitimlere katılmasıyla hikayesinin başladığını söyledi.

KOSGEB eğitimlerinin İstanbul’da dolu olduğunu ancak eğitim almak için Kocaeline gittiğini belirten Akkaş, Kocaeli Ticaret Odası’nda eğitimlerini tamamladığını ve fizibilite çıkarmak, pazar araştırması yapmak, müşteri bulmak gibi uzmanlık gerektiren durumlarda verilen eğitimin kaliteli ve önemli olduğunu da vurguladı. 

Akkaş, tüm bu süreçlerden sonra Gebze'de Keresteciler Sanayi Sitesinde 350 metrekare bir alanda 3 kişiyle başladıkları MAPSİS yolculuklarının devam ettiğini ifade etti.

“KALİTE BELGELERİ FİRMANIZI ÖNE ÇIKARIYOR”

MAPSİS Metal başta savunma sanayi ardından havacılık, demiryolları, enerji ve otomotiv sektöründe imalat yapıyor. 2010 yılından bu yana da kalite çeşitli kalite belgelerine sahip olduğunu belirten Akkaş, bu belgelere sahip olmanın avantajlarını şöyle anlatıyor,” Sektöre ilk önce endüstriyel hatta alüminyum veya diğer metallerde ne olursa işleriz şeklinde başlamıştık. 2014 yılında havacılık ile tanıştık ve gördük ki şimdiye kadar yapmış olduğumuz üretimlerin kilo da ağır ama pahada daha da düşük. Bunun önemini biz biraz erken fark ettik ve teknolojiyi üretimimizle entegre ettik,  mühendislerle arge yaparak etkinliklerimizi arttırdık.” dedi.

Akkaş, “2015 yılında aldığımız AS 9100 belgesi var. Hemen yanında ıso 9001 idi de aldık. AS 9100 uluslararası sertifikasyon olduğu için bunu özellikle havacılık ve savunma sanayinde kullanırken bizi rahatlattı. Sektörlerde yurtiçi ve yurtdışı lider firmalara çözüm ortağı olmanın avantajlarını yaşadık.” ifadesini kullandı.


Henüz KOBİ konumundayken bu belgeleri aldıklarını belirten Akkaş, büyük firma olunmasa da alınan eğitim ve etkinliklerle beraber bu belgeleri firmaları öne çıkarabilecek bir gösterge olarak gördüğünü de sözlerine ekledi.