Tunç Berkman ile 4P+1 programına konuk olan IWFTurkey Başkanı Gülden Türktan, kadın istihdamı üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

KADINLAR KAYIT DIŞI ÇALIŞTIRILIYOR

Kadın ile erkek enerjisinin farklı olduğunu söyleyen ancak başarının olması için ikisinin bir arada çalışması gerektiğini belirten Türktan, bir gün de kadını ekonomiye dahil etmenin çok zor olduğunu kaydetti.

Türktan, “Bir sanayi kuruluşunda kadını yüzde 50 paydaş diyemiyoruz. Ancak tarımda kadın önemli bir paydaş hatta bazen erkek sadece ürünü getirmek ile uğraşıyor, kadın bütün işi yapıyor.” dedi.

Tarım sektörü dahil birçok alanda kadınların geçmişte de kayıt dışı çalıştıklarını belirten Türktan, günümüzde hala bu sorunun devam ettiğini ifade etti.

KADININ AİLEYE DESTEĞİ ÖNEMLİ HALE GELİYOR

İyi gidişat kısıtlandığı zaman kayıt dışına kaçma başlıyor diyen Türktan, koronavirüsü salgını nedeniyle özellikle hizmet sektöründe çalışan kadınların ekonominin dışına çıktıklarını belirterek salgın sürecinde en büyük kaybedenin kadınlar olduğunu vurguladı.

Türktan, “Kayıt dışı çalışırken bir kadın günlük 200 lira alıyorsa bir erkek kayıt dışı çalıştığında 300 lira alabiliyor. Yine rakam farkı var. Kadın günlük çalıştığında da ailenin elektriği, gıdası gibi durumlara harcanıyor. Dolayısıyla kadının aileye desteği çok önemli hale geliyor. Dünyanın her tarafında eğer yeterli rakam erkek tarafından eve getirilemiyorsa kadın muhakkak koşarak dışarıda istihdama dahil oluyor.” dedi.

Türktan, koronavirüsü salgını nedeniyle ekonominin negatif etkilendiğini de aktardı.