Can Karadut’un hazırlayıp sunduğu Eve İş Götürme programına İnsan Kaynakları ve Yönetim Danışmanı Tansu Baktıran konuk oldu. Baktıran pandemi sürecinde Türkiye’de istihdam durumu üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmede bulundu.

İstihdam alanında yaşanan sıkıntıların sadece Türkiye’de değil çoğu ülkede yaşandığını belirterek söze başlayan Tansu Baktıran, pandeminin ne kadar süreceğinin bilinmemesinden dolayı devletlerin bu konuda ciddi çözümler üretmesi gerektiğini ifade etti. İstihdam sorunu yaşanan turizm, restoran zinciri gibi sektörlerde çalışan kişilerin yükselmekte olan iş kollarına yönlendirilmesi gerektiğini belirten Baktıran, ekonominin tekrar canlanması için ciddi politikalar geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“YETENEKLE İLE İŞ DÜNYASI UYUŞMUYOR”

İşsizliğin bir yandan arttığını ancak iş dünyasının da yeni yetenekleri bünyesine katmak istediğini dile getiren Baktıran,”İşi talep eden birileri olsa da o kişilerin yetenekleri iş dünyasının talep ettikleri ile uyuşmuyor. Burada hem özel sektörün hem de devletin temel görevlerinden bir tanesi; gelecekte hangi meslekler ve yetenekler daha ön planda olacaksa onların tespit edilmesi ve eğitimin ona göre verilmesidir.” dedi.

Türkiye’de eğitim sisteminin daha genel bir yapıyla verildiğini ve mesleki liselere ağırlığın çok fazla verilmediğini  belirten Baktıran, bu alanlarda yapılan reformların Türkiye’nin geleceğe daha hazırlıklı olmasını sağlayacağını sözlerine ekledi.

“GELECEĞİN MESLEKLERİ TEKNOLOJİ ALANINDA OLACAK”

World Economic Forum 2020 verilerine göre kişilerin temel yetkinlik ve becerilerinde 5 yıl içerisinde %40 değişim görüleceğini ifade eden Baktıran, bireysel anlamda herkesin dönüşmesi ve gelişmesi önümüzdeki dönem için zorunlu olacak dedi.

Baktıran, “Bilgi teknolojilerinin ve diğer teknoloji alanlarının gelecekte önemli bir pozisyonda olacağını söyleyebilirim. Türkiye'den Avrupa ya da Amerika gibi nispeten daha gelişmiş ekonomilere iş göçü kolay bir şey değildir. Dünyada IT ve teknoloji alanında öyle bir boşluk var ki yakın zamanda da kapanacakmış gibi görünmüyor. Bugün Türkiye’de bu alanda çalışmalar yürüten çok değerli arkadaşlarımız da var.” dedi.

Baktıran, geleceğin mesleklerine yönelik devlet ve eğitim politikalarının da değişmesi gerektiğini sözlerine ekledi.