Üretim Sanayi Bunu Konuşuyor programında Özge Kartal Çetin’in sorularını yanıtlayan USTEK RFID Solutions Kurucusu ve Genel Müdürü Kutluhan Usta, çalışma faaliyetlerini Endüstri Radyo’da anlattı.

“ÇÖZÜM İÇİN ÇEŞİTLİ ARAŞTIRMALAR YAPTIK”

Ailemizin tekstil yıkama firması var ve burada yıkanacak ürünlerin sayımında büyük sıkıntı yaşıyorduk diyen Usta, sayımının ayrıştırılmasında iki tarafın rakamlarının tutması için bir arayış içinde olduklarını ve durumu çözmek için çeşitli araştırma yaptıklarını söyleyerek istedikleri teknolojiyi bulamadıklarını ve sıfırdan kendilerinin geliştirdiğini kaydetti.

Usta, dünyadan farklı insanların bu çalışmaya ilgi duyması sebebiyle üretimi genişlettiklerini belirtti.

TEKSTİL AĞIRLIKLI SEKTÖRLER YARARLANIYOR

RFID üzerine bilgiler paylaşan Usta, “RFID, teknolojinin dünya genelindeki en genel hatlarıyla ismi zaten. Radio-frequency identification yani objeleri tanımlamak için radyo frekanslarının kullanım tekniği. Bunun çeşitli frekansları var. Her frekansın avantaj ve dezavantajları bulunuyor. Bizim konsantre olduğumuz frekans Avrupa’da 868 megahertz olan ultra High frekans bandı. Bu bantta da zaten ilgili yarı iletken silikon 2006'da piyasaya çıkmış. Biz biz de o dönemlerde bir çözüm araştırdığımız için bu yeni silikona konsantre olarak üretime başladık. Dolayısıyla da sektörde öncü olarak yerimi aldık.” dedi.

RFTT (Radyo Frekanslı Tekstil Takibi)’ni ise, yazalım, cihaz ve çipin bir araya gelmesiyle oluşan çözüme verdikleri isim olarak açıklayan Usta, daha çok çamaşırhaneler, oteller, hastaneler ve tekstil ağırlıklı fonksiyonları yüksek olan sektörlerin yararlandığı bir ürün olduğunu belirtti.

YERLİ ÜRÜN ÜRETİLİYOR

İlk başladığımızda kendi bünyemizde kullanmak üzere başlattığımız küçük bir ar-ge projesiydi ve tüm bileşenleri dışarıdan tedarik etmeyi amaçlıyor idik diyen Usta, zamanla kendi çalışmalarını genişleterek tamamen yerli bir ürüne döndüklerini söyledi.

Usta, bu şekilde daha hızlı aksiyon aldıklarını da sözlerine ekledi.