Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan Related Digital CEO’su Sedat Kılıç, teknoloji şirketlerinde kadın istihdamı üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

Dünyada kadın ve erkek eşitliği önemli ancak bizim gibi gelişmekte olan ülke coğrafyalarında kadın ve erkek eşitliği daha önemli diyen Kılıç, “Kadın ve erkeğin eşit olduğunu söylüyoruz ama uygulamaya gelince göz ardı ettiğimiz bazı ayrıntılar var. İşte eşit kadın sertifikası alarak biz, bu ufak ayrıntıları ortadan kaldırdık. Benim hayatım boyunca almaktan en çok gurur duyduğum sertifikadır.” dedi.

ÇOCUKLUĞUMUZDA ŞEKİLLENİYOR

Teknoloji alanında kadınların daha az yer almasının nedenleri üzerine de açıklamada bulunan Kılıç, “Çocukluğumuzdan itibaren bu düşünce şekilleniyor. Erkek çocuklara biz mühendis olmayı empoze ediyoruz belki ama burada ciddi bir ayrımcılık var.” ifadelerini kullandı. 

Kılıç, teknolojinin çok hızlı değişen ve gelişen bir yapıda, detayın ve yaratıcılığın ön plana çıktığı bir alan olduğunu belirterek aslında bu alanda kadınların erkeklerden daha güçlü olacağını söyledi. 

KRİTERLERE UYMAK GEREKİYOR

En büyük hedeflerinin kadın ve erkek çalışanların eşit olduğu bir teknoloji firması yaratmak olduğunu söyleyen Kılıç, “Bütün yol haritamızı buna göre şekillendiriyoruz. Bu sektörün en ihtiyacı olan şey zaten kadın istihdamı. Bizim şu an kadın yazılım mühendislerimiz var ve gördük ki çok daha detaycılar ve hızlı sonuç alıyoruz.” dedi.

Kılıç, sertifikayı alırken şirket çalışan profili, terfiler gibi birçok alanda denetlemenin olduğunu belirterek bu kriterlere uyulması halinde sertifikanın alındığını söyledi.