KOBİ’lerin Koçu, Finans Doktoru programına konuşan Arel Üniversitesi İİBF Dr. Öğretim Üyesi Aslı Mert Karagöz, Kovid-19 salgını döneminde turizm sektörünü Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

İLK ETKİLENEN SEKTÖR TURİZM OLDU

Seyahat kısıtlamalarının başlaması ile birlikte virüsten ilk etkilenen sektörlerin başında gelen turizm, insanların kendilerini izole etmeleri nedeniyle özellikle turistlerin ülkeye girişi konusunda azalmalar başladı.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Karagöz, “Turizm dinamik bir sektör ve birçok işletmenin bir araya girdiği, birlikte hareket ettiği bir yapıya sahip. Havacılıktan tutun da konaklamaya, yiyecek içecek işletmelerine, hediyelik eşya satan dükkanlara, turist rehberlerine kadar birçok sektör ve kişi birlikte etkilendi. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada süreç bu şekilde ilerledi.” dedi.

YABANCI ZİYARETÇİ ORANINDA DÜŞÜŞ VAR

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Turizm Bakanlığı'nın verilerinden yola çıkarak rakamları da paylaşan Karagöz, 2019 ve 2020 verilerinin kıyaslanmasına göre yabancı ziyaretçilerin oranında İstanbul’da yüzde 67.3, Antalya’da yüzde 78, Muğla’da yüzde 79, İzmir’de ise yüzde 75 oranında bir düşüşün yaşandığını kaydetti.

Karagöz, “Aynı zamanda doluluk oranlarını üzerinden de rakamlar vermek mümkün. Ancak burada şöyle başka bir parametre de var. Otellerin bir çoğu kapalıydı aslında çünkü bu güvenli otel sertifikası almak istemeyen, bu sürece kendisini katmayanlar, sektörün kötü gidişatından dolayı maliyetleri yüklenmek istemeyen işletmeler kapalı kaldılar. O kapalı kalanların dışındaki işletmelerin doluluk oranını konuşacak olursak eğer 107.8’lik bir düşüşle karşılaşıyoruz. Yani bunlar turizmin ne denli kötü  etkilendiğini gösteriyor.” açıklamasında bulundu.

SEKTÖR YAVAŞ YAVAŞ İYİLEŞEBİLİR

Karagöz, bu süreçte İspanya’nın 76 bin ziyaretçi kaybı yaşadığını söyleyerek, İtalya'nın yüzde 43, Yunanistan’ın yüzde 81 oranında bu kaybı yaşadığını söyledi.

Karagöz, 2021 yılında turizm sektörünün nasıl olacağına dair yaptığı değerlendirmede ise, 2018 yılının verilerine ulaşmanın beklenmediğini ancak yavaş yavaş virüste de yaşanan bir gelişmeyle birlikte sektörde iyileşmelerin olacağını sözlerine ekledi.