Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan TİDER Temel İhtiyaç Derneği Genel Müdürü Nil Tibukoğlu, gıda bankacılığı üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Temel İhtiyaç Derneği faaliyetleri üzerine bilgiler vererek söze başlayan Tibukoğlu, “Dernek 2010 yılında israf ve yoksullukla, gıda bankacılığı aracılığı ile baş etmek için kuruldu. Derneğin 9 kurucu üyesi, israfın dünyada ne kadar yoğun yaşandığını ve bununla mücadelenin yoksulluğa bir şekilde çare olabileceğini düşünerek bir araya geldi.” dedi.

Afet bölgelerine yardım amacıyla çalışmalar yürüterek derneğin faaliyetlerine başladığını belirten Tibukoğlu, daha sonra gıda bankacılığının market formatında Türkiye’de yayılmasına karar verilerek Maltepe’de Destek Market adında bir gıda bankası kurulduğunu kaydetti.

12 BİN AİLE FAYDALANIYOR

2018 yılında kurulan ve sadece içinde israfa gidecek bağışlanmış ürünlerin olduğu bir market formatının olduğunu belirten Tibukoğlu, Maltepe Kaymakamlığı’nın desteği ile faaliyetlerine devam ettiğini ve 12 bin ailenin buradan faydalandığını vurguladı.
Tibukoğlu,  TİDER’in desteklediği 36 ilde 49 gıda bankası bulunduğunu belirterek amaçlarının gıda bankacılığının ne olduğunu anlatmaya çalışmak ve sürdürülebilirliğinin sağlanması olduğunu ifade etti.

DÜNYADA 1 MİLYAR İNSAN AÇ 

Global de her sene ortalama 1.3 milyar ton gıda israf oluyor diyen Tibukoğlu, “Aslında bu, tarlada bırakılan elmadan, patatesten, yanlış avlanmış balıktan, lojistik sırasında ziyan olan gıdadan, evde attığımız o bir parça ekmeğe kadar gelen zincirin tamamı. Buna karşılık da dünyada bir gerçek olan açlık var. En son salgın öncesi verilere göre 821 milyon insanın aç olduğu söyleniyordu. Salgın ile birlikte 1 milyar insan aç bu dünyada.” dedi.

Tibukoğlu, dünyada her 5 saniyede 1 çocuğun açlıktan öldüğünü söyleyerek buna rağmen gıdaların çöpe atmaya devam edildiğini belirtirken aynı zamanda 1 trilyon dolarlık da bir ekonomik kaybın olduğunu ifade etti.

Tibukoğlu, yardım çabası içinde olmadıklarını, israfı önlemek adına faaliyet yürüttüklerini belirtti.