Dr. Cüneyt Dirican’ın hazırlayıp sunduğu KOBİ’lerin Koçu, Finans Doktoru programının bu bölümünde Yönetim Danışmanı, Genel Müdür, Öğretim Görevlisi Kerim Paker konuk oldu. Paker, çalışma yöntemleri, işe alım, değerlendirme, kişilik testleri ve yeni normalle birlikte evden çalışma koşulları üzerine değerlendirmelerde bulundu.

“KİŞİLERİN İHTİYAÇLARI HIZLA DEĞİŞİYOR”

İstihdam ofisleri iş arayan ile çalışacak kişi arayan arasında bir köprü görevi görüyor. İşveren açısından bakıldığında; işverenin kime ve neye ihtiyacı olduğunu anlayıp, iş piyasasında buna uygun kişileri aramak olarak tanımlanabilir. Uluslararası çalışma hayatında buna headhunting deniyor. İşe uygun elemanları aramak ise; arama, yerleştirme olarak tabir ediliyor. Bunu iş arayanlar açısından değerlendiren Kerim Paker, çalışanların başvurdukları işlere uygun olup olmadığını bilmemeleri halinde geniş bir iş başvurusu yaptıklarını söyledi. İşverenler açısından da doğru eleme metodlarının kullanımı açısından önemli olduğuna vurgu yaptı.

Günümüzde kişilerin ihtiyaçlarının ve özgeçmişlerinin 6 ayda bir değiştiğini belirten Paker, esas katma değerin doğru metod ile doğru insana ulaşmakta olduğuna dikkat çekti.

“İŞGÜCÜ PİYASASI ESNEKLEŞMEK DURUMUNDA”

Bugün gelinen noktada işgücü piyasasının esnekleşmesi durumunda olduğunu belirten Paker, aynı zamanda işçi sendikaları ve çalışanların özlük haklarından bir şeylerin gideceği izleniminin oluştuğunu sözlerine ekledi. Paker, “Dünya ile rekabetin mümkün olabilmesi için iş mevzuatında eklemeler yapmamız gerekiyor. Yasalarımızın duruma bağlı olarak daha esnek hale gelmesi lazım.” dedi.

Gündem de olan 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlarla ilgili sözleşmeler konusunun ciddi bir hareketlenme yaratabileceğini dile getiren Paker, “Burada yapılacak olan şey şirketlerin kendileri için çalışacak kişileri bulmalarıdır ve belirlenen süre ne ise o süre içerisinde çalışması gerekir. Ancak şu anki rekabet ortamında işletmelerin ihtiyaçları böyle gelişmiyor. Bunun için geçici iş sözleşmesi gerekir.” ifadelerini kullandı. 

Türkiye’de ve Dünyada kötüye kullanımların  bulunduğu ancak devletin yakın takipleri ile çözüme kavuşturulacağını belirtti. Paker ayrıca 25 yaş  altı ve 50 yaş üstü kişilerin böyle bir hak ile daha rahat iş bulacağını da sözlerine ekledi.