Koray İnan’ın hazırlayıp sunduğu Satış 4.0 Dünyası programının bu bölümünde Kıraca Holding İnsan Kaynakları Direktörü, Endüstriyel Psikolog Başak Uçman Taş konuk oldu. Taş, iş yerinde motivasyonu sağlamanın sırlarını ST Endüstri Radyoda anlattı.

Pandemi döneminin çalışanlar için bir şok etkisi yarattığı bu süreçte buna en kolay adapte olması gereken birimin insan kaynakları olduğunu belirten Başak Uçman Taş, bütün çalışanları ve şirketin çalışma biçimini ilgilendiren düzenlemeleri bir an önce yapmak zorunda olduklarını kaydetti. Herkes için zor bir dönem olduğunu ve birçok kişi de depresyon belirtilerinin hissedildiğini açıklayan Taş, insan kaynakları departmanının kriz yönetiminin sadece fiziksel açıdan değil psikolojik açıdan da başarıyla üstünden geldiklerini sözlerine ekledi. 

“DEĞER GÖRMEYE İHTİYACIMIZ VAR”

Başak Uçman Taş, motivasyonu ihtiyaçlar zinciri olarak tanımlayarak; yeme, içme, barınma, güvenlik gibi ihtiyaçların bu dönemde daha çok farkına varıldığına da vurgu yaptı.  

Taş,” İnsanın bir topluma girdiğinde değer görmeye ihtiyacı var.  Düşüncelerine saygı duyulması, dinlenmesi, fikirlerinin önemsenmesi kişiler için önemlidir. Birey olarak kendini güçlü hisseden kişiler daha motivasyon sahibi oluyor. İnsan kaynakları da tam bu noktada kişinin iş yaşamında motivasyonunu sağlamak üzere devreye giriyor.” dedi.

Mutlak bir onaylanmadan bahsetmediğine de vurgu yapan Taş, kişinin onaylanmadığı sürede, sebebinin iletilmesinin daha doğru bir yaklaşım olduğunu sözlerine ekledi.

BİRÇOK ÇALIŞAN İŞİNİ KAYBETME KORKUSU YAŞADI”

Çalışma hayatında X, Y, Z kuşaklarının bir arada çalıştıklarını ifade eden Taş, işini kaybetme korkusunun birçok çalışan tarafından yaşandığına dikkat çekti.  Taş, kaygılarla hareket edildiğinde ilişkilerin bozulduğunu, hataların arttığını belirtirken esas sorunun kaygıları fark edip üstüne gitmekle çözüleceğini de ifade etti.

“ŞİRKETTE, AMAÇ BİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ”

Çalışanların işyerine adım attığı andan itibaren her şeyden etkilendiklerini ve fiziksel ortamdan duygusal devinime kadar belli ortamlar yaratmanın yeterli olmadığını belirten Taş, iş yerinin insan ilişkileri ile bezenmesinin, amaç birliği ve dostluklar yaratmanın öncelik olduğunun altını çizdi.  

Taş, “Bir iş ortamına girdiğimizde insan varlığı her şeyi gözlemlemeye başlıyor. Algılarımız bize belli duygular oluşturuyor. Bu duygular pozitif olabildiği gibi negatif veya nötr olabiliyor.  Her insanın sosyal yaşamı, ailesi, hayat standartları farklı dolayısıyla genel geçer bir şeyi şirketlere uygulamak ve bunu yıllarca yapabilmek biraz zor.” dedi.

Çalışanların şirketlerden beklentisinin şeffaflık ve adil sistemler olduğunu belirten Taş, herkes için geçerli olan uygulamaların şirketlerde motivasyonu arttırdığını da sözlerine ekledi.