Toplum 5.0 programına konuşan Maslow Liderlik Merkezi Kurucusu Timur Tiryaki, toplum 5.0’da insan zenginliği üzerine Endüstri Radyo'da bilgiler verdi.

İnsan kaynakları 1.0’ın 1960-2000 yılları arası çalışan ilişkileri üzerine kurulu olduğunu ve daha idari, personel bir yönetim tarafının olduğunu belirten Tiryaki, 2000'li yıllara doğru ise insan kaynaklarında dönüşümlerden birinin yaşandığını ve insan kaynakları 2.0’ın daha stratejik olmaya başladığını söyledi.

Tiryaki, insan kaynağının, insan sermayesinin nasıl daha stratejik olarak kullanılabileceği, daha katma değerli çözüm üretmeye başlayan ve masada üst düzey yönetim de sesin olmaya başladığı bir dönemi işaret ettiğini ifade etti.

ANA HATLARDAN BİRİ DİJİTAL DÖNÜŞÜM 

Tiryaki, “Son 3-4 yılda hızlanan ve dijitalleşen bu dönüşümle birlikte insan kaynakları 3.0’ı tanımlama sürecindeyiz. Dünyada birkaç farklı pencereden buna bakılıyor. Ana hatlarından bir tanesi dijital dönüşüm ve dijitalleşme, teknoloji kullanımı olmakla birlikte tek unsur bu değil. Diğer tarafı, insan kaynaklarının kurum kültürü konusundaki bir şirketin içinde adeta uzman danışmanı, uzman koçu haline gelip, üst düzey yönetime de bu konuda strateji çizmelerine yardımcı olan birim olmasına yönelik bir dönüşüm söz konusu.” dedi.

İNSAN VE KÜLTÜR DEPARTMANI

Dünya Ekonomik Forum 2020 raporunda değişen meslekler listesinde bazı mesleklerin ve alanların değişmediğini görüyoruz diyen Tiryaki, insan kaynaklarının ‘insan ve kültür departmanı’ olarak değiştiğini gördüklerini söyledi. 

Tiryaki, “Bu sadece bir departman adı değişikliği değil. Departman adını değiştirmek, ünvanları değiştirmek, e-postaların altında farklı ünvan yazmak kolay ama insan kaynaklarının insan ve kurum kültürü departmanına dönüşmesi yine bir paradigma değişikliği. Şirketler nasıl ki bütçelerine finansalları yönetmek için aktif çaba gösteriyorlarsa artık kurum kültürünü ölçmek ve yönetmekle ilgili de aktif stratejiler üretiyorlar. İnsan kaynakları 3.0 böyle özetleyebiliriz.” dedi.