Endüstri Radyo’da Eve İş Götürme programına konuşan AGRA Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Nihat Şen, alternatif finans modelleri ve inşaat sektörü üzerine değerlendirmede bulundu.

Türkiye ekonomisinin lokomotifi 250 iş kalemine etki etmesi ve ciddi istihdam yaratması sebebiyle inşaat sektörüdür diyen Şen, genel ekonomik krizin inşaat sektörünü de etkilediğini belirtti.

FAİZ ORANLARI DÜŞÜRÜLMELİ

2020 yılını inşaat sektörü açısından Endüstri Radyo’da değerlendiren Şen, “Geçtiğimiz yıl konut satış sayılarında ciddi bir rakama ulaşmış olabiliriz ama bu belli dönemlerde oldu. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de covid-19 salgınından etkilendi.” dedi.

Türkiye’de sektörün canlı olabilmesi için faiz oranlarının aşağıya çekilmesi gerektiğini söyleyen Şen, “Konut alacak vatandaşlarımız önce bankadan kredi kullanarak konut alıyorlar. Son zamanlarda kredi faizlerinin yükselmesi nedeniyle satışlar ciddi anlamda düştü. Bununla birlikte enflasyon da inşaat maliyetlerinin yükselmesine neden oluyor.” ifadesini kullandı.

YENİ İŞ VE FİNANS SİSTEMLERİ DEVREYE GİRMELİ

Şen, Türkiye’de acil olarak yaklaşık 7 milyon yapının güçlendirilmesi ve yenilenmesi gerektiğini belirterek  deprem kuşağında olduğumuzu hatırlattı. Doğal afetler sonucunda kötü senaryolar oluşmaması için yapıların sağlam bir hale getirilmesi gerektiğinin altını çizerek, bu zamana kadar konulan hedeflerin daha yükseğe çıkarılmasının aynı zamanda yeni iş ve finans sistemlerinin devreye alınmasının gerekli olduğunu vurguladı.

AYRI BİR BAKANLIK VE BANKA KURULMALI

Yapılması gerekenler üzerine de değerlendirme yapan Şen, “Öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın gerçekler ışığında yapılabilir politikalar üretmesi gerekiyor. Mevcut kentsel dönüşüm yasasının yani 6306 sayılı yasanın günün koşullarına göre revize edilmesi ve yeniden kanun olarak yazılması lazım. “ dedi.

Şen, sahayı bilen, işin uzmanı,  meslek insanlarından oluşan ekiplerin kurulması ve gerekiyorsa bir bakanlığın hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek özellikle kentsel dönüşüm ile ilgili bir bankanın kurulması gerektiğini vurguladı. Sadece kentsel dönüşüm ve finans sağlayacak bir bankacılık sisteminin diğer bankacılık sistemlerinden ayrı olarak ihdas edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.