İngiltere’de iş yapış şekilleri ve ekonomik koşullar üzerine Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan Gold Atlantic UK Direktörü ve Yatırım Danışmanı İlayda Kiraz, Türkiye’de insanların pratik zekaya sahip olduğunu ancak İngilizlerin kuralcı olduğunu ve kitapta ne yazıyorsa onu uyguladıklarını söyledi. 

GÜVENİ KAZANMAK ÖNEMLİ

Beklenmedik bir durum ortaya çıktığında kitapta çözümü yazmıyorsa o işin beklemeye alındığını belirten Kiraz, ihracat yaparken anlaşmaların onaylanma sürelerinin uzadığını ve ürün fiyatlarının değiştiğini aynı zamanda pazar koşullarının ve stok durumunun da değişebildiğini ifade etti.

Kiraz, “İlk etapta karşı tarafın güvenini kazanmak kolay olmuyor. Önce küçük siparişlerle sizi deniyorlar. İlk başta müşteri katmanız zor olabilir ama o kazanımı yaptıktan sonra da sadık kalırlar.” dedi.

TİCARET YASALAR İLE KORUNUYOR

İngiltere’de ticaret yapmanın en güzel yanının yasalar ile korunmak olduğunu söyleyen Kiraz, bir ödeme yapılacaksa verilen tarihte mutlaka o ödemenin yapıldığını ve sadece ödemeler kısmında değil ticaretin başından sonuna kadar bütün ayrıntılarda devlet tarafından korunma sağlandığını belirtti.

Ticaret yaparken kurallara dikkat etmek gerektiğini ve beklenmedik vergiler çıktığında insanlara soru sorarak öğrenmenin önemine dikkat çeken Kiraz, “İşi iyice araştırıp bütün belgeleriyle adımları sağlam atarsak hiçbir sıkıntı olmayacaktır. En önemli şey, kuralları bilmek. Hata yapsanız da İngilizler çok affedicidir ve iyi niyete inanıyorlar. Gerekli mecralara ‘ben bunu bilmiyordum, hata yaptım.’ dediğinizde mutlaka kurtuluş yolu oluyor.” dedi.