Altuğ Karataş ile Enerji Verimliliği programına konuşan ÜNTES AR-GE Merkezi Yöneticisi Bekir Cansevdi, iklimlendirme üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

İklimlendirme, insanın kendisini rahat ve mutlu hissedebilmesi için yaşanan ortamı insana uygun şekilde iklmlendirmesidir diyen Cansevdi, iklimlendirmede sıcaklığın kontrolü, nemin kontrolü, havanın temizlenmesi ve havanın ortama homojen bir şekilde yayılması olarak 4 temel faktörün önemli olduğunu belirtti.

Özellikle büyük binalarla yaşamaya başlanılan dönemlerden sonra iklimlendirmenin önemli hale geldiğine dikkat çeken Cansevdi, ilk kez 1900’lü yıllarda Amerika’da ortaya çıktığını ve genellikle toplu yaşam merkezlerinde kullanıldığını ifade etti.

BİNALARDA TÜKETİLEN ENERJİNİN YÜZDE 40’I SOĞUTMA SİSTEMLERİNDE 

Dünyada tüketilen enerjinin yüzde 30’unun binalarda tüketildiğini söyleyen Cansevdi, binalarda tüketilen enerjinin de yaklaşık yüzde 40’ının klima ve soğutma sektöründe tüketildiğini belirtti.

Cansevdi, iklimlendirme sistemlerinde ürünlerin tasarımından başlayıp, uygulamasından ve ömür boyu kullanımına kadar ölçümlemelerin doğru yapılması gerektiğini belirterek son dönemlerde bu alanda önemli çalışmalar yapılmaya başlandığını ifade etti.

İklimlendirmede verimliliğin 1990’lı yıllarda başladığını söyleyen Cansevdi, “Avrupa bu konuda bayrakta olmaya başladı. 2010 yılına gelindiğinde enerji verimliliği ve çevrecilik çalışmalarını birleştirerek ekodizayn sistemini ortaya çıkardı. Buradaki temel mantık şu; sürecin tamamında enerji verimliliği sisteminde en verimli şekilde çalışmasını sağlamak. Ekodizayn sisteminde artık yeni enerji tanımlaması birincil enerji tüketimi üzerinden yapılmaktadır.” dedi.

EN ÖNEMLİ KISIM, SİSTEM VERİMLİLİĞİ

Enerji verimliliği klima sistemlerinde birkaç kategoride devreye girmeye başladı diyen Cansevdi, “En önemli kısım sistem verimliliğini iyi yapabilmek. Klimanın 4 ana parametresinden biri olan havalandırma işini yapmıyorsak enerjiyi su veya soğutucu akışkan ile taşımamız gerekiyor çünkü hava ile taşıdığımızda enerji maliyeti yüksek oluyor. Bu son yıllarda tasarımcılar tarafından dikkatli bir şekilde uygulanıyor. Zorunlu hallerde hava ile enerjiyi kısmen taşıyabiliriz. Soğutma ve klima sistemlerinde enerji verimliliği ile ilgili kontrol sistemleri geliştiriliyor. BUrada en önemli nokta şu; yüksek sıcaklıkla soğutma, düşük sıcaklıkla ısıtma yaptığımız zaman en verimli işi yapmış oluyoruz.” dedi.

Cansevdi, ayrıca otomasyonla, sıcaklığın kontrolleri ile verimli sistemler yaratılabildiğini  ve son yıllarda otomasyonla enerji verimliliğinin oldukça fazla kullanıldığını da sözlerine ekledi. 

Programı buradan dinleyebilirsiniz.