Yaşam çemberi ve kişinin içsel yolculuğu üzerine açıklamalarda bulunan Yaşam Koçu Türkan Koyuncu, yaşam çemberi çalışmasının aşamalarını ST Endüstri Radyoda Hakan Ömer Gider'in hazırlayıp sunduğu Etekteki Taşlar programında paylaştı.

Hayat eğer bir döngü ise bunun parçaları var ve bu parçaların bütünü de bir hayat diyen Koyuncu, bu parçalarda kişiden kişiye değişen farklılık olabileceğini ve aynı zamanda ortak maddelerin bulunabileceğini de belirtti. 

KİŞİNİN KENDİNE OLAN YOLCULUĞU

Yaşam çemberi üzerine yapılan yolculuğun kişinin kendine doğru yaptığı bir yolculuk olduğunu ifade eden Koyuncu, insanların kendine yönelik bir yolculuğa çıkmaktansa başkalarının hayatıyla ilgilendiğini gözlemlediğini söyledi. Bir gün İstiklal Caddesi'nde bir deney yaptığını ve 10 kişiye kendinizi düşünmeden 3 kelime ile anlatır mısınız? sorusunu yönelten Koyuncu, “Herkes soruya düşünerek cevap verdi ve aslında kendilerini nasıl göstermek istiyorlarsa o şekilde konuştular. Burada asıl önemli olan düşünmeden bu sorulara cevap verebilmek çünkü  düşünmeye başladığında zihnin devreye girdiğini ve samimiyetsizlik başlıyor.” dedi.

YAŞAM ÇEMBERİ ÇALIŞMASI 

Yaşam çemberi üzerine Etekteki Taşlar programında canlı bir uygulama yaptıran Koyuncu, bu aşamaları şu şekilde anlatıyor;

“Bir yuvarlak daire çiziyoruz ve bu daireyi çizdikten sonra hayatımızın aile, kariyer, para, aşk, sosyal çevre, iş, sağlık vs. gibi parçalarını düşünüyoruz.  Burada dikkat edilmesi gereken nokta; içsel yolculuğunuza çıkıp bu parçaları  iyice düşünmeniz. Daha sonra diyelim ki 8-10 parça var. Daireyi önce 4’e bölelim daha sonra kaç tane parça varsa daire içine o kadar bölme yapalım. 

Yaşam çemberinde en önemli olay şu an nerede hissettiğiniz. 0 ile 10 arasında bir puanlama yapıyoruz. Bu çok klasik bir soru olabilir ama bunun cevabının doğru verilmesi gerekiyor. Dairenin içerisinde işaretlemeleri bitirdikten sonra renkli bir kalemle kalınlaştırarak çizin.

Şöyle bir şey hayal edin, önce bir daire çizmiştiniz. Daha sonra hayatınızın parçalarını 0 ile 10 arasında puan verdikten sonra çizdiğiniz dairenin dışında farklı bir şey olacaktır. Bazı yerlerlerde dairelerde birbiriyle eşleşecek ama 5 olan biraz daha aşağıda kalacak 7 olan biraz daha yukarıda kalacak.

Bunu bir arabanın tekerleği olarak düşündüğümüzde, araba böyle bir tekerlek ile ilerleyebilir mi?  Biz hayatımızda böyle iniş ve çıkışlarla ne kadar ilerleyebiliriz? Hepimizin inişleri ve çıkışları ancak önemli olan nerede olduğumuzu iyi tespit edebilmek ve ondan sonraki adımlara geçmek.

Şu an neredeyim, nerede olmak istiyorum, ne zaman olmak istiyorum, bulunduğum yerden olmak istediğim yere ulaşabilmek için hangi kaynaklara ihtiyacım var,  bu kaynakların hangileri bende var, ulaşmam gereken kaynaklar için hangi adımları atmalıyım, en önemlisi de bunun için benim kim olmam lazım? 

Bu sorulara cevap vermenin adımları doğu uygulamanın içsel yolculukla birlikte çok önemli olduğunu belirten Koyuncu, en önemlisinin de hayatın formülünün bu anlattıklarının içinde olduğunu sözlerine ekledi.