Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan İstanbul Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı İsmet Aral, gıda israfı üzerine değerlendirmede bulundu.

Birleşmiş Milletler’in bundan 15 sene önce gıda israfını küresel hedefler başlığı altına aldığını belirten Aral, merkezi Roma’da bulunan Dünya Gıda ve Tarım Örgütü'nün tespitine göre dünyada üretilen gıdaların üçte birinin gıda kaybı ve israfı olduğunu söyledi.

“HER YIL 1.3 TON GIDA İSRAF EDİLİYOR”

Aral, “Bu dünyada her yıl 1.3 milyar ton gıda kaybı ve israfı olarak çöpe gidiyor demek. Bu tonajın parasal değeri ise 1 trilyon dolar. Gıda kaybı ve israfı üzerine farkındalık yaratılması gerekiyor. Bunun için de Birleşmiş Milletler tüm ülkeleri çalışmaya davet ediyor.” dedi.

İstanbul Ticaret Borsası olarak Türkiye'deki kaybın ortaya çıkarılması için faaliyet yürüttüklerini belirten Aral, projeye 2019 yılında başladıklarını ve hem Çevre Bakanlığı hem de Tarım Bakanlığı ile ortak faaliyet yürüttüklerini kaydetti.

“14,5 MİLYON TON GIDA ÇÖPE GİDİYOR”

Aral, “Sadece gıda israfından bahsediyorum; Türkiye’de 33 milyon ton çöp toplanıyor ve bu çöpün %45'i organik ürün yani 14,5 milyon ton gıdayı çöpe atarak her yıl israf ediyoruz.” dedi.

Türkiye'nin çöpe attığı gıda tutarı her yıl 14,5 milyar dolar diyen Aral, “Türkiye'nin tarımsal ihracatının 18 milyar dolar olduğunu düşünürsek neredeyse tarımsal ihracatı kadar gıdasını çöpe atıyor demektir.” ifadesini kullandı.

“HEDEF 2 YILDA 3 MİLYAR DOLAR İSRAFI ÖNLEMEK”

Gıda israfı üzerine yaptıkları projede birkaç parametreyi ortaya koyarak önümüzdeki 2 yıl içerisinde 3 milyar dolara kadar israfı engellemeyi hedeflediklerini belirten Aral, “Birleşmiş Milletler'in de amaçladığı 2030 yılına kadar dünyadaki gıda israfının yarıya düşürülmesi amacına biz de Türkiye'de 2030'a geldiğimizde 14,5 milyar doların yarıya indirilmesi hedefi ile destek veriyoruz.” dedi.

Aral, bu projeyle birlikte insanların buzdolabındaki gıdaları nereye koyacağından yaşam tarzlarına kadar birçok durumun farkına varmalarını sağlamak için çalıştıklarını sözlerine ekledi.