Gülşah Ekinci Beyaz’ın hazırlayıp sunduğu Sektör Analiz programına KOBİDER Genel Başkanı Nurettin Özgenç konuk oldu. Özgenç, derneğin kurulma hikayesinden KOBİ’lerin yaşadıkları sorunlara kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.

“HER TÜRLÜ DESTEĞE VARIZ”

ST Endüstri Radyoya konuk olan ve KOBİ’lerin yaşadıkları sorunlar üzerine değerlendirmelerde bulunan KOBİDER Genel Başkanı Nurettin Özgenç, KOBİ’ler üzerine faaliyet gösteren bir yapılanma bulunmamasından dolayı bu açığı kapatmak için 2003 yılında derneklerini kurdukların belirtti.

Bir sivil toplum kuruluşu olduklarını ifade eden Özgenç, dernek üyesi olsun veya olmasın her KOBİ için destek verdiklerinin altını çizdi.

“KOBİ’LER EKONOMİNİN BEL KEMİĞİ”

Ekonomik ve toplumsal kalkınmada KOBİ’lerin yerini değerlendiren Özgenç, Türkiye’nin %99’unun KOBİ’lerden oluştuğunu ve yaklaşık 3 milyonu bulduğunu ifade ederek, ekonominin bel kemiği durumunda yer aldıklarını vurguladı. 
İşletmelerin KOBİ olabilmesi için yapısal ve mali anlamda bazı tanımlara uyması gerektiğinin altını çizen Özgenç, 1-9 kişi çalışan bulunduran ve 25-250 bin arasında ciro yapan işletmelerin bu tanıma uyabileceklerini belirtti. 

“ÜRETİM YOK, HAZIR ALIP SATMAK VAR”

Özgenç, “KOBİ’lerin en çok finansmana ulaşma konusunda sıkıntıları var. KOBİ’lerin ekonomiden almış oldukları pay önceden %10 seviyelerinde iken günümüzde %30’a çıktı. Ancak bu oran tabi ki yeterli değil. Bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi bizim de büyümemiz yatırımdan ve üretimden geçer fakat birçok esnaf imalat yapmaktansa hazır alıp satmayı tercih ediyor. Bunların çoğunu biz üretebiliriz.” dedi.

Günümüzde büyük alışveriş merkezlerinin bulunmasının yanı sıra bakkalın, manavın yaşatılmasının tüketicinin elinde olduğunu ifade eden Özgenç, “ Mahalle kültürü güven ve iletişim açısından oldukça önemlidir. Bu kültürü yaşatmalıyız.” ifadelerini kullandı.