Dr. Öznur Sevme’nin hazırlayıp sunduğu Topuklu Ekonomist programının bu bölümünde Gökçe’nin Bahçesi Firma Sahibi Merve Erkol konuk oldu. Erkol, firma kuruluş hikayesini ve KOSGEB desteğini nasıl aldığını ST Endüstri Radyoda anlattı. 

“TÜRKİYE’DE BU ALANDA BİR AÇIK VARDI”

Benim hikayem bir girişimcilik hikayesi. Geçmişten beri tohumdan bir şeyler üretme düşüncem vardı. Eşimin ve benim işsiz kaldığımız bir dönemde bunun üzerine neler yapabiliriz diye düşündük. Yurt dışında çok uzun zamandır ekilebilir kağıt ürününün hayatın her yerinde yapıldığı gördük. Türkiye’de de bu alanda bir eksiklik olduğunu fark ettik. O zaman bahçeli bir evde oturuyorduk. Gerekli araştırmaları yaptık ve ilk denememiz başarıyla sonuçlandı. En sonunda ulaştığımız nokta ekilebilir, dönüştürülebilir ve sıfır atık ürünü ortaya çıkarmış olduk. Maceramız böyle başladı. Satış aşamasında kendi yolumuzu bir şekilde bulduk. Hala aşamaları bitmedi hayaller devam ediyor.

“HER KİTAP İÇİN BİR BAHÇENİZ OLSUN”

Amacını yitiren kağıttan oluşan ürünler var. Örneğin; davetiye, nikah şekeri, kartvizit, kitap ayracı ve broşür gibi. Bu tarz ürünleri alıyorsunuz kullandıktan sonra bir kenara veya çöpe atıyorsunuz. Biz de kağıt çöpe gitmesin, geri dönsün dedik. Zaten ürünü yaparken de geri dönüştürülmüş kağıtlar kullanıldı. Her kitap bir küçük bir bahçeniz olsun dedik. 

“FİKRİNİZİ HAYATA GEÇİRMEK İÇİN CESARET EDİN”

Fikrinizin yeterince doğru ve iyi bir fikir olduğunu düşünüyorsanız korkmadan girişimciliğe adım atmalısınız. Bu fikrin başka kimsede sizin yaptığınız gibi etkili olabileceğini düşünmüyorsanız bu fikir denemeye değer. Bizim de hala ortaya çıkarmadığımız birçok fikrimiz bulunuyor. Burada önemli olan sermayeniz olmasa bile fikrinizin iyi olması ve planlamanızı çok iyi bir şekilde yapmanız. Bunu söyleyince insanlar biraz romantik açıdan bakıyor ama bu parayla ve network ile alakalı değil. Bu tamamen kişinin cesareti ve çalıştığı sistemle alakalı. Eğer sizin içinizde güzel bir fikir varsa fikir kendi kendini var ediyor bir şekilde. 

“KOSGEB KADIN GİRİŞİMCİLERE DESTEK OLUYOR”

En başa sarmak gerekirse; her şey bir Instagram hesabı açmakla başladı. Yaptığımız ve yapabileceğimiz ürünleri listeleyerek İnstagram üzerinden insanlardan tepki almaya başladık. Ne istiyorlar, ne kadar değiştirmek istiyorlar gibi. Daha sonra bu işten para kazanacağımızı anladığımız zaman önce şirket kurmak bana çok mantıklı gelmedi. Bir vergi dairesine gidip vergi muafiyeti belgesi çıkarttırdım. Evden çalışan bir kadın olarak bu belge benim hayatımı kurtardı. Vergi muafiyeti belgem olduğu için PTT beni kapıda ödeme sisteminin içine aldı. Banka hesabı kullanmadan ama aynı resmilikte vergiden muaf olarak kargoyu gönderebildim. Bu çok iyi bir sistem. KOSGEB desteği almaya karar verdim daha sonra çünkü özellikle girişimci kadınlara çok büyük destekleri var. Adım adım süreci uygularsanız ve gerçekten kafa yorarsanız bu hibeyi almamak için bir neden yok. Özellikle kadın girişimciler için KOSGEB hibe vermek için çaba harcıyor.