Murat Erdin’in hazırlayıp sunduğu Kültür Endüstrisi programına konuşan Bilim Kahramanları Derneği Genel Sekreteri Aslı Yurtsever, dernek faaliyetlerini ST Endüstri Radyoda anlattı.

Lego Education’ın robot setleri ile tanışan gönüllülerin, çocuklar için kolaylaştırılmış kodlama ve algoritma mantığını öğreten araçlar ile araştırmalarını yaptıklarını belirten Yurtsever,  başta Amerika olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde uygulanan First Lego League programı ile karşılaştıklarını belirtti. 

“HER ÇOCUK BİLİM İNSANI OLABİLİR”

Yurtsever, “Programın kurucusu Dean Kamen çocuklara büyüyünce ne olmak istediklerini sorduğunda daha çok sanatçı ve sporcu olmak istediklerini öğreniyor. Bu tabi ki olumsuz bir şey değil  ancak her çocuğun sanatçı ya da sporcu olma ihtimalini biraz daha düşük görüyor. Bilime neden ilgi duymadıklarını soruyor.” dedi.

Dean Kamen’in çocuklara istenilen malzeme, heyecan, istek ve ortamlar yaratılabilir ise her çocuğun bilim insanı olabileceğini düşündüğünü belirten Yurtsever, buradan hareketle çocuklara yönelik programın gerçekleştirildiğini ifade etti.

“FARKLI ALANLARDA GÖNÜLLÜLERİMİZ VAR”

Bilim Kahramanları Derneği olarak yetişkinlere yönelik çalışmalar yaptıklarını da belirten Yurtsever, en çok kitleye  ulaştıkları programların ise 4-19 yaş arasındaki çocuklar için yapılan programlar olduğunu kaydetti.

2004 yılında 3 kişiyle başlayan dernek çalışmalarının 2011 yılına gelindiğinde 8 bin çocuğun katıldığı etkinliklere imza attığını dile getiren Yurtsever, farklı meslek gruplarından emek veren gönüllü grubunun da oluştuğunu belirtti.

Yurtsever,” Doğrudan çocuklarla çalışanlar var. Bu kişiler devlet okullarında çocuklarla birlikte uyguladığımız programlarda aktif uygulayıcılık yapan gönüllülerimiz olabiliyor.” dedi.

Yurtsever ayrıca yazılımcı, çeviri yapan ve jüri olan gönüllülerin de olduğunu ekledi.

“FIRSAT EŞİTLİĞİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Programlara katılımların %70’inin özel okullardan olduğunu belirten Yurtsever, dernek olarak üzerinde çalıştıkları bir konunun da çocuklara fırsat eşitliği sağlayabilmek olduğunu belirtti. Yurtsever, “Farklı il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile birlikte dezavantajlı dediğimiz gruplara ulaşmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunu yaparken de farklı kurumların fonlarını kullanıyoruz.” dedi.

Yaklaşık 7 yıldır Lego Vakfı’ndan malzeme desteği aldıklarını belirten Yurtsever, aynı şekilde Türkiye’de bulunan farklı kurumlardan da destek aldıklarını ifade ederek programların daha fazla çocuğa ulaşmasını sağladıklarını kaydetti.