Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan TAYSAD(Taşıt Araçları Tedarik Sanayiciler Derneği) Başkanı Alper Kanca, otomotiv sektöründe tedarik zinciri konusu üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

SON 15 YILDIR LİDER KONUMUNDA

Otomotiv sektörünün Türkiye için önemli olduğunu vurgulayan Kanca, “Son 15 yıldır Türk otomotiv sektörü Türkiye'nin ihracatında bir numara. Yani bütün konuştuğumuz tekstil, kimya, demir çelik gibi tüm sektörlerin hepsi otomotiv sektöründen sonra geliyor. Türkiye’de ihracata büyüme odaklı bir gelişme gösteriyor, böyle büyümek istiyor. Dolayısıyla Türkiye'nin büyümesinde, istihdamında döviz kazanımında 15 seneden beri sürekli lider konumunda.” dedi.

200 BİN KİŞİYE İSTİHDAM 

Sektörde iki ana grup var ve biri otomotiv tedarikçileri diyen Kanca, Türkiye'de yaklaşık 600-700 tane nitelikli uluslararası alanda başarı kazanmış, kendisini ispatlamış tedarikçi bulunduğunu ve bunların 460 tanesinin KAYSAD üyesi olduğunu belirtti.

KAYSAD’ın 42 yıllık bir dernek olduğunu vurgulayan Kanca, 460 tedarikçi ile birlikte yaklaşık 200 bin kişinin otomotiv tedarikçilerine  doğrudan istihdamı olan tek temsilci olduğunu da söyledi.

HER 100 ARAÇTAN 75’İ İHRAÇ EDİLİYOR

Türkiye’de üretilen her 100 araçtan 75’inin Avrupa Birliği’ne ihraç edildiğini söyleyen Kanca, bu ülkelerin başında Almanya, Fransa ve İngiltere geldiğini belirtti.

Kanca, Türkiye’de üretilen araçların o markaların diğer ülkelerde üretilen araçlarından daha kaliteli bir şekilde üretildiğini de sözlerine ekledi.