Eve İş Götürme programında Can Karadut’un sorularını yanıtlayan Cubo Boya Satış ve Pazarlama Direktörü İsmail Helvacıoğlu, pandemi sürecinin boya sektörünü nasıl etkilediği üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

Ekonomik dalgalanmaların sektöre etkileri üzerine bilgiler paylaşan Helvacıoğlu, doğru bir planlama seyredildiği için endişeli değiliz diyerek gündemi takip etmeye devam ettiklerini söyledi.

DIŞ KAYNAKLI ÜRETİME İHTİYAÇ DUYULUYOR

Türkiye’de hala bazı üretim teknolojilerinin gelişmemesi sebebiyle mecburen dışa bağımlı çalıştıklarını söyleyen Helvacıoğlu, boyanın içerisinde bulunan ajanların yüzde 80’inin yurt dışı menşeli kimyasallardan oluştuğunu ve sadece döviz yükselmesi değil petrol, plastik gibi sektörlerden de etkilendiklerini belirtti.

Helvacıoğlu, “Plastik sektöründe, ambalajlarda son 2-3 aydır yaşanan hammadde sıkıntılarından dolayı boyalarımızın maliyetinin artmasına sebep oldu. Maalesef bunu şu an dengeleyecek bir unsur yok. Bu da tabi ki, sahada tüketicinin, satış noktalarının boyaya daha yüksek fiyatlarla elde edebilmesini sağlamak zorunda kalıyor.” dedi.

İç piyasada üretenlerin olduğunu ancak hammaddede petrol olduğu zaman dış kaynaklı üretime muhtaç olunuyor diyen Helvacıoğlu, sıkıntının yerli üreticilerden değil dışarıdan kaynaklandığını belirtti.

YERLİ ÜRETİCİYE DESTEK VERİLMELİ

İhracatın satış dinamiklerinin üretici firmaları, hem ihracat yapılmadan önceki ödeme hem de  döviz cinsinden ödeme almalarından dolayı cezbediyor diyen Helvacıoğlu, “Kimya sektörü ve boya sektörüne baktığımızda, boya ve kimyevi ürünleri yurt dışına ihraç eden ülkelerde dünyada 4. veya 5. sırada geliyoruz. Komşu ülkelere, Afrika gibi ülkelere ihraç eden bir ülke durumundayız. Dolayısıyla dengelerin korunması biraz zor ancak bence yurt dışına bağımlılığın azaltılması ve kamunun bizim ve bizler gibi yerli üreticilere destek vermesi gerekiyor. Bence bu daha çok dengeleyici unsur olacaktır.” dedi.

GİRDİ MALİYETLERİ DESTEKLENMELİ

Girdi maliyetlerinin tüketici maliyetlerinin üzerinde olduğunu söyleyen Helvacıoğlu, öncelikle sanayicinin ve üreticinin girdi maliyetlerinin desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Helvacıoğlu, “Biz ne kadar uygun maliyetli üretim yapıp ne kadar karlı ihracat yapabiliriz bu da önemli. Bu hem ülkenin hem cari açığına destekte bulunur hem de firmaların daha kolay gelişmesini ve karlı üretimlerle yeni yatırımlara dönüştürmesini sağlar. “ açıklamasında bulundu.