Can Karadut’un hazırlayıp sunduğu Eve İş Götürme programına konuşan Ekonomist Bülend Kırmacı, son açıklanan enflasyon rakamları üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmede bulundu.

Enflasyonun hayatımızın bir gerçeği olduğunu belirten Kırmacı, faizlerin yükselmesiyle ilgili değerlendirmede bulundu. Kırmacı,” Faizlerin düşük olduğunu söyleyen çevreler de bulunuyor. Faizleri yüksek tutunca hayat pahalılığını tetikler bir yönden bu doğru. Ancak piyasaya uygun faiz verilmediği takdirde bankalar sistemi, ticarette borç senedinin anlamı kalmaz ve hayat durur. Bunu dengede tutmak son derece önemli.” dedi.

HAYAT PAHALILIĞI İLE MÜCADELE EDİLMELİ

Belli miktarda bir enflasyon varsa bir direnç noktası da kaçınılmaz olarak beliriyor ve faizler yükseltmek zorunda kalınıyor diyen Kırmacı, siyasi gücünü geniş halk kitlelerinden, üretimden ve gerçek girişimciden yana kullananların hayat pahalılığı ile de o kadar etkili şekilde mücadele edebileceğini vurguladı.

Kırmacı,” Enflasyon konusunda bir durgunluk yaşıyoruz ama aynı zamanda bu durgunluk içerisinde fiyatlarda pahalılaşıyor. Yani bir nevi stagflasyon yaşıyoruz.“ dedi.

TARIMA ÖNEM VERMEK GEREKİYOR

Açıklanan %14’lük enflasyonu değerlendiren Kırmacı,”Bizim için enflasyon buzdolabını açtığımızda ne gördüğümüzdür. Ben bu rakamın %20’den aşağı olduğunu düşünmüyorum. Gıda artık bugün birinci önceliğimiz ve hayatın bir gerçeği.” ifadesini kullandı.

Türkiye tarımına önem vermeli ve tarladan en az aracı ile tezgahlara gelen br sistemi kurmalı diyen Kırmacı, gıdanın güvenliğinin son derece önemli olduğunu da vurguladı. 

Bu tedbirlerin yanı sıra tasarrufun da önemli olduğunu belirten Kırmacı, Türkiye'nin dünyanın yeni gelişen dinamiklerinde yeni pazarlara açıklamak için gücünü toplayacağına  ve sorunların hepsini çözerek başarılı olacağına inandığını da sözlerine ekledi.