Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan Optimak STU Yönetim Kurulu Başkanı Tansel Cavit Kulak, hat sonu uygulamaları üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

ÜRÜNÜN EN DEĞERLİ OLDUĞU ANDAKİ UYGULAMALAR

Firmalarda genelde önem verilen aplikasyonların üretim olduğunu ve hat sonu işlemlerine önem vermediklerini söyleyen Kulak, bir ürünün en değerli zamanının hat sonu aplikasyonu olduğunu belirtti.

Kulak, “Örneğin, bir çikolata ürettiğinizi düşünün. Bir kiloluk unu koyarsınız onun üstüne 200 gramlık kakaoyu eklersiniz, 100 gramlık şekeri koyarsınız ve bunların hepsini tek tek hesapladığımızda belki 2 lira tutar. Ancak bu ürün artık makineden çıkmış, bir ambalajına girmiş ve ondan sonra da müşteriye sevk edilmek üzere koliye girmiş bir ürün haline geldiğinde bu artık 2 lira değil 20 liralık bir ürün haline gelir. Dolayısıyla hat sonu uygulamaları ürünün en değerli olduğu andaki ürüne dokunan uygulamalardır.” dedi.

PAHALI UYGULAMALAR DEĞİL

Hat sonu uygulamalarının pahalı uygulamalar olmadığını dile getiren Kulak, tesisin verimliliğini artırmak amacıyla kullanılmasının önemli olduğunu belirtti.

Kulak, “Örneğin 3 milyon Euro'luk firmanız olduğunu düşünün verimliliğini yüzde bir arttırırsanız sanki 30.000 Euro'luk yatırım yapmışçasına verimlilik kazanıyorsunuz.” dedi.

Kulak, önemli olanın doğru bir yönetim yapılarak müşteriye ürünün sıfır hata ile gönderilmesi olduğunu belirtti.