Reel Piyasalar programına konuşan Mobiliyum AVM Yönetim Kurulu Başkanı Talha Timur Han, korona virusü sürecinde  özellikle küçük esnafa yardım edilmesi adına neler yapılması gerektiğini ST Endüstri Radyoda anlattı.

Han, pandemi tedbirleri kapsamında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kapanan veya ciddi ciro kaybı yaşayan işletmelere ilave destek verilmesi gerektiği konusundaki konuşmasına ek olarak bir açıklama gerçekleştirdiğini belirtti. 

“UFAK KOBİ’LERE DESTEK VERİLMELİ”

Han, “Bizler yaşayan üretici olarak dertlerimizi biliyoruz. Devletimizin gerekli kurumları muhakkak tedbirleri alacaktır diye düşünüyorum. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başta olmak üzere sendikalar ve diğer odalar zor bir dönemden geçtiğimiz bu günde devletin belirleyeceği herhangi bir şekilde özellikle ufak KOBİ’lerden başlayarak destek vermesi gerektiği kanaatindeyim.” dedi.

Özellikle hizmet sektöründe olan lokantalar, berberler, kahvehaneler gibi işletmelerin ciddi anlamda kayıplar yaşadığını belirten Han, mobilya sektörünün ihracat gücü olmasından dolayı eksikliklerini bir miktar da olsa tamamlama şanslarının olduğunu ifade etti.

“GÜCÜ OLAN TÜM KURUMLAR SÜRECE DAHİL OLMALI”

Hizmet sektöründe istihdam sorunun da olduğunu ve bugüne kadar kendi çabaları ile ayakta kaldıklarını belirten Han, “Yıl 2020, şu anda 3 milyar dolara yakın Türkiye Odalar Birliği kasasında para var. Bu paralar üyelerinden toplanmış aidat, gelir vb. paralar. Bunları tekrar üyeleri ile paylaşmak mecburiyetlerinin olduğunu düşünüyorum. Gün bu gün, devletimizle birlikte gücü olan tüm kurumlarımızın bu sürece destek vermek durumunda olduğunu belirtiyorum.” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜK İŞLETMELER AYAKTA KALIYOR”

Bu yardımın yapılırken belirli kriterlerin olması gerektiğini ve ciro kayıplarının baz alınmaması gerektiğini de belirten Han, büyük işletmelerin bir şekilde ayakta kaldığını ancak küçük ve günlük işlerle evine ekmek götürmek zorunda olan esnafın böyle bir şansının olmadığını kaydetti.