Reel Piyasalar programına konuşan İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, covid-19 salgını sebebiyle alınan kapanmaların ardından esnafın durumunu Endüstri Radyo’da değerlendirdi.

Covid-19 vaka sayılarını ciddi şekilde engelleyemedik ve bunun da içeriye yansımaları oldu diyen Önel, reel piyasalara bakıldığında Kasım ayından itibaren bir takım bozulmaların yaşandığını belirtti.

Önel, “Merkez Bankası başkanının görevden alınma süreci ile birlikte özellikle de dolar Türk lirasında yaşanan bir volelite ile alakalı olarak ara madde de ham madde kullanan işletmeler için sıkıntılı süreçler başladı. Diğer taraftan pandemi ile alakalı olarak hala yurt dışındaki tedarik zincirlerinde ham madde üretim noktalarına zamanında ulaşmıyor.” dedi.

Öte yandan ham maddeye erişimde de ciddi sıkıntıların yaşandığını söyleyen Önel, plastik, mdf, gıda ve çip krizi gibi durumların olduğunu ifade etti.

“İMALAT VE SANAYİDE CİDDİ BİR DÜŞÜŞ SÖZ KONUSU DEĞİL”

İhracat ve sanayi üretim rakamlarının iyi olduğunu belirten Önel, “Büyük bir kısmını ihracata yönelik olan işletmelerin yükseldiği görülüyor. Bugün İstanbul Sanayi Odası’nın ihracat iklim endeksine baktığımız zaman son 33 ayın en iyi rakamını yakalamış gözüküyoruz, özellikle Mart ayında. Sanayi üretim verilerinin Ocak-Şubat ayına baktığımızda ortalama yüzde 10’a yakın bir büyüme söz konusu ve Ağustos 2019’dan beri istikrarlı bir şekilde yüzde 10’a yakın bir büyüme yakalanmış. Yani demek oluyor ki; imalat ve sanayi sektöründe çok ciddi bir şekilde bir düşüş söz konusu değil ama içeride özellikle kişilerin satın alma gücünde ve nakit akışlarında biraz sıkıntı yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Önel, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin ciddi bir yapılandırmaya girdiğini bunun da piyasalardaki oynaklık ve kapanmalardan kaynaklı olarak temelde düşen yüksek oranda esnafın bulunduğunu belirtti.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.