Reel Piyasalar programında konuşan Solar Çatı CEO’su Utku Korkmaz, güneş enerjisi, çatı potansiyeli ve uygulamaları üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

BİR DÖNÜŞÜM İÇİNDEYİZ

Güneş enerjisinin tsunamisi yıkıcı bir şekilde geliyor ve bütün tahminleri her sene kurulu güç tahminlerini alt üst ederek geliyor diyen Korkmaz, “Temel olarak bir dönüşümün içerisindeyiz. Dünyada merkezi elektrik üretiminden dağıtık elektrik üretimine doğru bir elektrik dönüşümünün içerisindeyiz. Bu merkezi elektrik üretiminin başrol oyuncuları geçtiğimiz senelerde nükleer enerji santralleri, termik enerji santralleri, doğalgaz enerji santralleri, büyük hidroelektrik santralleri iken artık bugün elektriğin tüketildiği yerde, üretilebildiği tesislerin yanında, çatısında, hinterlandında olan rüzgar enerji santralleri ve güneş enerji santralleri daha çok ön plana çıkıyor.” dedi.

Korkmaz, temel hızlandırıcı sebebin ekonomi olduğunu belirtirken, güneş enerjisi yatırım maliyetlerinin düştüğünü ve elektriğin üretildiği yerlerde tüketilmesinden dolayı ek bedellerin olmaması farkındalığının artmasının beklendiğini belirtti.

EKONOMİK ÖMRÜ 25 SENE 

İşletmelerin en önemli sabit giderlerinden birinin elektrik olduğunu belirten Korkmaz, “Herhangi bir elektrik kullanıcısı, sanayi mensubu kendi çatısında elektriğini ürettiğinde, her ne kadar bugün faiz koşulları oldukça yüksek olsa da, aylık elektrik faturasını herhangi bir final kuruluşuna ödeyerek 4-5 senenin sonunda ekonomik ömrü 25 sene olan bir tesise sahip oluyor. Yani bugün 100 bin lira elektrik faturası ödeyen bir sanayi tesisi, bu 100 bin lira elektrik faturasına dağıtım şirketine ödemek yerine ya da elektrik tedarik şirketine ödemek yerine herhangi bir finansman şirketine ödediğinde 5 senenin sonunda tesisin sahibi oluyor. Geri kalan 19 senede de elektriğini ücretsiz kullanmış oluyor.” dedi.