Etekteki Taşlar programına konuşan TEDİ Eğitim Danışmanlık Kurucusu, Eğitmen ve Yazar Ümit Ünker, hikaye tasarımı üzerine ST Endüstri Radyoda bilgiler verdi.

Pandemi sürecinin iş anlamında olumlu bir etkisinin olduğunu ve sürecin başından itibaren 8 bin kişiye online eğitim verdiğini söyleyen Ünker, “Normal hayatımız ile şu zamanı karşılaştığımızda arada büyük farklar var. Aynı dönemlerde çok daha hacimli yapmışız. Bu dönemin olumsuzluğu içerisinde olumlu bakabileceğimiz bir hikaye oluşmaya başladı. ” dedi.

“ALTERNATİFLER ÜRETMEYE BAŞLADIK”

Her şeyin eski haline dönmesini ve sınıf içi eğitimlerle birlikte yüz yüze iletişim kurabilmeyi  arzuluyoruz ancak yine de bu dönem bize bazı yeni şeyler öğretti diyen Ünker, “Online bir şekilde eğitimler ve iletişimler yerine hibrit iletişim olarak bize öğretti. Biz de daha fazla kişiye ve kuruma dokunabilmek için alternatifler ürettik.” ifadelerini kullandı.

“METAFORLA İLETİŞİM KURULMALI”

Hikaye tasarımının son zamanlarda oldukça revaçta bir konu olduğunu belirten Ünker, insan beyninin en çok hikayelerden etkilendiğini ve yine insanların herhangi bir şeyi algılamak ve anlamak doğrultusunda metaforlarla iletişim kurabileceğini ifade etti.

Analiz ve sentezi kişiler anlatırken kitabi tabirlerle bunun yapılabileceğini ancak metaforla insanların zihinlerinde kalıcı bir şekilde etki bırakmasının kolay olduğunu söyledi.

Ünker, “Metafor bize uzun uzadıya cümleler kurmak yerine kısa, öz ve anlaşılabilir, anlamı çok güçlü, akılda kalacak halde kullanılan anlatım biçimlerini sağlıyor.” dedi.

“BÜYÜK KİTLELER HAREKETE GEÇEBİLİR”

Bir hikaye tasarımı Aristoteles’e kadar dayanıyor ve bir bütünlükten bahsediliyor diyen Ünker, Aristoteles’in neyi anlatacaksınız anlatın mutlaka bunun başı, ortası ve sonu olmalı dediğini, buna dramatik dönüşüm ilkesi ismini verdiğini belirterek günümüzde de giriş, gelişme ve sonuç olarak adlandırıldığını dile getirdi.

Ünker, bunun tek başına yeterli olmadığını ve detaylarının olduğunu vurgulayarak insanların güçlü hikayeler tasarladığı sürece büyük kitleleri harekete geçirebileceğini sözlerine ekledi.